Villanyszerelés – jobb profikra bízni! – interjú a civisled.hu munkatársaival

A villanyszerelés egy igen komplex szakma, hisz számos tevékenységet magában foglal. Igyekeztünk bővebb információkat kapni a szakmáról, az emberek megítéléséről, így feltettük kérdéseink a civisled.hu munkatársainak.

Mennyire keresett manapság a jó villanyszerelő?

Azt kell mondjam eléggé. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy egy-egy problémát jobb szakértőre bízni, mint saját kútfőből ügyeskedni, ami ráadásul balesetveszélyes.

Mi változott az idők folyamán a villanyszerelés terén?

A technológia fejlődésével a mi szakmánk is kibővült. A 40 – 50 éve tanult szakmai anyagok, ma már édes-kevésnek bizonyulnak, mivel a szakma azóta több részre tagolódott. Aki lépést akar tartani a modernizációval, annak bizony képeznie kell magát és az eszközeit is modernizálnia kell.

Mennyire tudatos a lakosság az elektromos tervezést illetően?

A tapasztalataink azt mutatják, hogy kevesen vannak tisztában vele, milyen korán el kell kezdeni az előzetes tervezést és hogy a villanyszerelő időben bekapcsolódjon a munkába. Már az építkezések korai fázisában ott vagyunk az építkezésen, lakásátalakítás során pedig a tervező asztal mellett ülünk és tervezünk, tanácsot adunk, ötletelünk a megbízóval.

Mi van akkor, ha az ügyfél későn kapcsol és a felújítás után keresi meg Önöket?

Ez az, ami senkinek, elsősorban az ügyfélnek nem jó. Ugyanis ekkor kiderülhet, hogy a falakban elöregedtek az elektromos vezetékek. Ilyenkor nincs mit tenni, a csere csak a frissen vakolt és festett fal szétverése árán valósulhat meg. Fontos tehát, hogy időben szóljanak.

Honnan lehet tudni, hogy eljött a csere ideje?

Számos szempontot figyelembe kell venni, úgy, mint a vezetékek keresztmetszete, kora anyaga. Az alumíniumvezetékek, amiket általában a panelekben találunk 30-40 év alatt öregednek el. A rézvezetékek tovább húzzák, ezek 50 évig is kibírják.


hunprobalazs