Vízhűtő – az autó egyik legfontosabb alkatrésze

A vízhűtő azt hivatott meggátolni, hogy az autóban a motor túlmelegedjen, pontosabban, hogy egy meghatározott érték fölé hevüljön. Továbbá a hűtőfolyadék gondoskodik arról, hogy a felesleges hő el legyen vezetve.

Vízhűtő sajnos bármikor kilyukadhat. Ezt könnyű észrevenni, mivel ekkor folyik belőle a víz és az autó alatt tócsa keletkezik, valamint a műszerfalon a kijelző magas motorhőmérsékletet jelez. Az is elképzelhető, hogy beszennyeződik, ekkor eltömődnek járatai, vagyis az optimális cirkuláció nem képes létrejönni. Ennek elkerülésére léteznek tisztító, vízkő eltávolító eljárások. Az is előfordulhat, hogy a hűtőventilátor nem működik elektromos hiba miatt. Ha kismértékű vízhűtő hibáról van szó, akkor tovább lehet haladni az autóval, valamint a bekapcsolt fűtés, lehúzott ablakokkal, magas sebességfokozatban alacsony motorfordulatszám mellett összességében hatékonyan visszahűti a motort és így el lehet jutni az autóval szerelőhöz. Biztonsági okok miatt a vízhűtőt nem lehet javítani, ezért le kell cserélni. Talán mondanunk sem kell, hogy az autó márkájának és típusának megfelelőre. Ha a vízhűtő cseréjére kerülne sor, akkor érdemes átvizsgáltatni a teljes hűtőrendszert, hogy vannak-e benne további elhasznált vagy meghibásodott elemek.

Ez sokkal észszerűbb, mint több alkalommal megbontani a rendszert. Ha magunk akarjuk megvizsgálni a vízhűtő rendszert, akkor nem árt az óvatosság, vagyis amíg forró a folyadék, nem szabad kinyitni a vízhűtő sapkát, mivel súlyos égési sérüléseket lehet így szerezni. A hűtővíz állandó nyomás alatt van, ezért a sapka letekerésekor az ember arcába csaphat a forró gőz vagy ráfröccsenhet valamelyik testrészére. Mondanunk sem kell, mindkettő igazán fájdalmas.


hunprobalazs