A 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó izomgén

A 2-es típusú cukorbetegeknél az izmok működése általában gyengébb, mint másoknál. A svéd Lund Egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben egy adott gén nagy jelentőséggel bír az izom őssejtjeinek új érett izomsejtek létrehozására való képességében.

„A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél a VPS39 gén lényegesen kevésbé aktív az izomsejtekben, mint más embereknél, és a gén kisebb aktivitásával rendelkező őssejtek nem képeznek ugyanolyan mértékben új izomsejteket. Ez fontos, amikor az izomsejtek felszívják a cukrot a vérből és új izmot építenek. Vizsgálatunk az első, amely ezt a gént összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséggel „- mondja Charlotte Ling, a Lund Egyetem epigenetikai professzora, aki a tanulmányt vezette. A 2-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés képesség romlik, és a betegek krónikusan magas vércukorszintet mutatnak. Az izmok általában rosszabbul szívják fel az élelmiszerből származó cukrot, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél pedig az izmok működése és ereje romlik.

Az izom különböző tulajdonságú rosttípusok keverékéből áll. Egy egész életen át az izomszövet képes új izomrostokat képezni. Vannak olyan éretlen izomsejtek is, amelyek például sérüléssel vagy testmozgással aktiválódnak. A jelenlegi tanulmányban a kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy az izom őssejtjeiben található epigenetikai minták képesek-e választ adni arra, hogy miért fordul elő károsodott izomműködés a 2-es típusú cukorbetegségben. Két csoportot vontak be a vizsgálatba: 14 résztvevő 2-es típusú cukorbetegségben és 14 egészséges ember egy kontrollcsoportban. A csoportok résztvevőit életkor, nem és BMI (testtömeg-index) alapján egyeztették. A kutatók mindkét csoportban epigenetikai változásokat vizsgáltak az izom őssejtjeiben, és pontosan azonos körülmények között kivonták és összehasonlították az érett izomsejteket is.