A bankkártyával való fizetés előnyei és hátrányai

A fogyasztói társadalom manapság már nem ugyanazt jelenti, mint a régi időkben. Hogyha a szó pejoratív értelmét tekintjük, akkor az máris sok mindent elárul, és sajnos azt mondhatjuk, hogy napjainkra felerősödött minden ilyen negatív jellemvonás. Azonban nem mindenről olyan egyszerű eldönteni, hogy negatív, vagy pozitív dolog-e.

A bankkártya használata az egyik olyan dolog, amely a legtöbbet vitatottnak számít. Mindenki eltérő véleménnyel van arról, hogy a mindennapokban előnyös-e használni a bankkártyánkat a készpénz helyett, mint fizetési eszközt. Természetesen mindkét félnek igaza lehet, hiszen ugyanúgy megvannak a dolog előnyei, mint ahogy a hátrányai is. Hogy egyszerűbb legyen átlátni mindent, tanácsos, hogyha az egészet a vásárló perspektívájából vizsgáljuk. Itt az elsődleges szempont, amely a dolog mellett szól, az természetesen a kényelem lesz. Hogyha a vásárlásainkat nem készpénzzel, hanem kártya segítségével bonyolítjuk le, akkor az nagyban leegyszerűsítheti mindennapi életünket. Viszont itt megéri egy kicsit az ugyanabból a dologból adódó hátrányról is beszélni, mégpedig arról, hogy az ilyen fajta vásárlás esetén sokkal nehezebb kordában tartani és ellenőrizni az egész folyamatot. A bankkártyás fizetések ezért sokkal átláthatatlanabban, uralhatatlanabbak, hacsak nem jegyezzük mindig fel, hogy mennyit is költözzünk, vagy hogyha nem tartjuk meg a számlákat…

A legújabb technológia, amely a bankkártyával kapcsolatos, megengedi a használóknak azt, hogy bizonyos összeg alatt a biztonsági kód beírása nélkül vásárolhassanak. Ez egy nagyon előnyös dolog, szintén a kényelem szempontjából, viszont nem túl előnyős abból a szempontból, hogy így, abban az esetben, hogyha valahol elveszítjük a bankkártyát, más is könnyedén vásárolhat vele. Ezért jobb elővigyázatosnak lenni, és amennyiben valaki tudja magáról, hogy hajlamos elveszíteni a dolgokat, inkább tiltassa le ezt a rendszert a kártyáról.