A beltéri kaktusz növényprofilja

Az összes kaktusznövény a Cactaceae család tagja, és több ezer kaktuszfaj létezik. Két nagy kaktuszcsoport van szobanövényként termesztve; mindkettő népszerű és ismerős, és mindkettő viszonylag kevés karbantartás mellett boldogulhat beltérben.

A sivatagi kaktuszok a „hagyományosabb” kaktuszok, általában tüskékkel vagy szőrrel borítva. Az erdei kaktuszok erdős területeken nőnek, a mérsékelt égvidéki erdőktől a szubtrópusi és trópusi régiókig. A legismertebb erdei kaktuszok a karácsonyi kaktuszok lehetnek. Mind a sivatagi, mind az erdei kaktuszok gyönyörű virágzással büszkélkedhetnek, de nagyon eltérő termesztési szokásaik vannak. A sivatagi kaktuszoknak egyedülálló, éles szépségük van, és néhány sivatagi kaktusz a növényvilág legszebb virágaival rendelkezik. A sivatagi kaktuszok termesztése nem nehéz. Ezek az összes szobanövény közül a legnehezebbek. A sikeres kertészkedéshez nagyon egyszerű szabályok betartása szükséges. Több tucat sivatagi kaktusz található a piacon. A növekedésüket szabályozó tények többnyire ugyanazok. Néhány kaktuszfaj három-négy év termesztés után virágzik. Mások hosszabb ideig tartanak, vagy soha nem virágoznak bent.

Az erdei kaktuszok a világ trópusi és szubtrópusi régióiban nőnek. Gyakran hegymászó vagy epifita növények, amelyek a fákhoz tapadnak. Ezek közül a leghíresebb a karácsonyi kaktusz, amely Brazíliában honos. Ma a karácsonyi kaktuszok piros, rózsaszín, lila és akár sárga virágzással is kaphatók. Kiváló függő növényeket alkotnak. Egy karácsonyi kaktusz (vagy a hozzá szorosan kapcsolódó húsvéti kaktusz) többszörös virágzásának csodája kis tervezést igényel. Mielőtt virágzik a növény, vágja vissza azt amikor az öntözés és a műtrágya mennyisége csökken. Egy-két hónap elteltével vigye a növényt melegebb helyre, és folytassa az öntözést. A rügyek hamarosan megjelennek. Szintén elengedhetetlen, hogy a növényt a nyár folyamán kivigyük.