A bilire szoktatás nehézségei

A szobatisztaság a gyermek 2,5-3 éves kor körül jön el, ha megfelelő pillanatban ismertetjük meg a bilivel, a gyerek néhány hét leforgása alatt teljesen rászokik. Ha nehezebben fogadja el a bilire szoktatást, legyünk óvatosak.

A közelgő szobatisztaság egyik jele, ha a nappali alvás után legtöbbször tiszta pelenkával ébred a gyerek. Két éves kor körül a gyerek is kezdi észrevenni, hogy valami történni fog, lehetséges, hogy néhány másodperccel korábban szól is, hogy pisi vagy kaki lesz. A legtöbb gyerek életében először a széklet feletti kontroll alakul ki, mivel a székletet könnyebb visszatartani. A teljes szobatisztaság utolsó fázisa amikor már éjszaka is száraz marad a pelenka vagy az ágynemű. Gyakran napközben szobatiszta gyereknél éjszaka még előfordulnak balesetek, ez nem jelenti azt, hogy pelenkát kellene adnunk éjszakára a gyerekre.  Szobatisztaság azt jelenti, hogy éjjel és nappal akaratlagosan működik a vizelet- és székletürítés gyermekünknél.

Az még nem jelent szobatisztaságot, ha két óránként ráültetjük a gyereket a bilire és éjszakánként félálomban megpisiltetik. Fontos, hogy ne erőltessük a bilire ülést és ne szégyenítsük meg, mert életre szóló zavarokat okozhatunk vele. Ha a gyerek érdeklődni kezd, kíváncsi mit csinálunk a mosdóban, érthetően magyarázzunk el neki mindent. Ha ki akarja próbálni, ültessük a bilire, hagyjuk kísérletezni. Dicsérjük meg, ha a próbálkozásokat siker koronázza. A nyár nagy segítség a leszoktatásban, szellősebben öltöztetve hamarabb érünk a bilihez. Ha későn szól a gyerek legyen a bili a közelben és ha időben tud jelezni, akkor vigyük vissza a mosdóba. Hasznosak a felnőtt ülőkére helyezhető szőkítő ülőkék is. Lényeg, hogy ne görcsöljünk rá a bilire szoktatásra, ha nem megy zökkenőmentesen.