A bilire szoktatás nem lehet kényszer

Ha a gyerek egyre többet érdeklődik a családtagok WC-zési szokásait illetően, például követi anyát a WC-re és megpróbálja lehúzni a nadrágját, mint a nagyok WC használat előtt, sőt szóba hozza a témát, akkor nagy valószínűséggel eljött a bilire szoktatás ideje. Van azonban pár dolog, amit érdemes tudni a téma kapcsán.

Bilik kapcsán számos kérdés szokott felmerülni a szülőkben, akár csak a szobatisztaság kapcsán. Jellemzően a gyerek kétéves korában jön el az az idő, amikor érdemes a bilire szoktatást megkezdeni. Általában ekkorra már érdeklődik is a dolog iránt. Természetesen mindig hallani olyan csodagyerekekről, akik már másfél évesen használják a bilit és sosem pisilnek be. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy nem szabad azért aggódni, mert más gyerekek látszólag előbb érnek vagy egyes szülők korábban kezdik a bilire szoktatást. A szobatisztaság menete, hogy a gyerek mikor áll készen, egyénfüggő. Egy biztos, a szobatisztaságot nem szabad kényszer árán elérni! Ahhoz, hogy a gyerek valóban készen álljon a szobatisztaságra három téren kell kellőképp érettnek, melyek a mentális, szociális és fiziológiai terület.

Ha a gyerek nem akar a bilire ülni, akkor semmi esetre sem szabad ráültetni. Viszont azt sem javasoljuk, hogy a gyerek játszani kezdjen a bilivel, hiszen nem játék, nem ez a funkciója. Ha a gyerek játszik a bilivel, akkor nagy valószínűséggel nem fogja rendeltetésszerűen használni, hiszen az számára egy játék. Balesetek előfordulnak, így a gyereket nem szabad megszégyeníteni vagy nyomás alá helyezni. A bili előnye, hogy a gyermek méreteire van szabva és akár egyedül is tudja használni egy idő után. Ha a gyereknek nincs ellenére a WC használat és szívesen kipróbálja, akkor a WC szűkítő is egy kiváló opció lehet. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni, akkor látogasson el az ekiraly.hu webáruházba!