A biológusok feltárják az erdők váratlan szerepét a klímaváltozásban

A Nyugat-Virginia Egyetem biológusainak új kutatásai azt mutatják, hogy a fák szerte a világon több szén-dioxidot fogyasztanak, mint arról korábban beszámoltak, ami az erdőket még fontosabbá teszi a Föld légkörének szabályozásában, és örökre megváltoztatja a klímaváltozásról alkotott véleményünket.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban Richard Thomas professzor és Justin Mathias öregdiák (BS szintetizálták a publikált fagyűrű tanulmányokat. Megállapították, hogy az elmúlt évszázadban a légkör szén-dioxid-növekedése megnövelte a fák vízhasználatának hatékonyságát, a fotoszintézis által felvett szén-dioxid és a transzpiráció során elveszett víz arányát – a fák „kilégzik” a pára által. „Ez a tanulmány valóban kiemeli az erdők és ökoszisztémáik szerepét az éghajlatváltozásban” – mondta Thomas, a diplomások tudományos ügyeinek ideiglenes munkatársa. „Az erdőkről úgy gondolkodunk, mint ökoszisztéma-szolgáltatásokról. Ezek a szolgáltatások sokféle dolgot jelenthetnek – rekreáció, faipar stb.

Bemutattuk, hogy az erdők hogyan teljesítenek egy másik fontos szolgáltatást: a szén-dioxid elnyelőjeként működnek. Kutatásaink szerint az erdők nagy mennyiséget fogyasztanak a szén-dioxidból világszerte. Enélkül több szén-dioxid kerülne a levegőbe, és még a jelenleginél is jobban felépülne a légkörben, ami súlyosbíthatja az éghajlatváltozást. Munkánk újabb fontos okot mutat az erdőink megőrzésére és fenntartására. „Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a fák az elmúlt évszázadban hatékonyabban használták a vizet a sztóma vezetőképességének csökkentése révén – ez azt jelentette, hogy a fák több nedvességet visszatartottak, amikor leveleik pórusai kissé elkezdtek záródni a növekvő szén-dioxid-szint alatt.