A biomarker felfedezése segíthet megjósolni az Alzheimer-kór megjelenését

A vérben mért egyedülálló agyfehérje felhasználható az Alzheimer-kór diagnosztizálására évtizedekkel a tünetek kialakulása előtt – derül ki az új Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatásából. A Nature szakfolyóiratban, a Translational Psychiatry szakfolyóiratban megjelent tanulmány elsőként állapítja meg, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében megemelkedett glia fibrilláris savas fehérje (GFAP) van, szintén megnőtt az amiloid béta az agyban, amely az Alzheimer-kór ismert mutatója.

A GFAP egy fehérje, amely általában megtalálható az agyban, de felszabadul a vérben, amikor az agyat károsítja a korai Alzheimer-kór. Az Alzheimer-kór a világon több mint 35 millió embert érint. A jelenlegi diagnózis magában foglalja az agy vizsgálatát vagy a gerincfolyadék tesztjeit. A tanulmány vezető kutatója, az ECU professzora, Ralph Martins AO elmondta, hogy a felfedezés ígéretes új utat kínál a korai diagnózis felállításához. „A vérbiomarkerek izgalmas alternatívává válnak az Alzheimer-kór diagnosztizálásának jelenlegi drága és invazív módszereivel szemben” – mondta Martins professzor. „A GFAP biomarker felhasználható egyszerű és gyors vérvizsgálat kidolgozására annak megállapítására, hogy egy személynek mekkora a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásában.”

A korai diagnózis kritikus fontosságú ahhoz, hogy olyan gyógyszeres és életmódbeli beavatkozásokat hajtsunk végre, amelyek késleltethetik a betegséget. „Az Alzheimer-kór egy degeneratív agyi állapot, amely évek során némán kialakulhat. Memóriaromláshoz és gondolkodási képességek elvesztéséhez vezet. Nincs ismert gyógymód rá. „A biomarkerek kimutatásának technológiája gyorsan fejlődött, ezért úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező években diagnosztikus vérvizsgálatokat fogunk látni az Alzheimer-kór esetében. A vizsgálatban 100 ausztrál 65 és 90 év közötti ember vett részt, akiknek nincsenek Alzheimer-kór tünetei.