A cicatartás alapjai

Sokan tartanak udvarukban, vagy lakásukban házi kedvenceket, melyek már egy családtag szerepét töltik be. Vásárlásuknál a legtöbb ember a kutya és cica közt dönt. Hogy melyiket is válasszuk ki, és hogy milyen fajtát, kihatással van rá a családtagok személyisége, illetve a hely nagysága.

Manapság már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a cicák. Ezek kevésbé okozhatnak kárt a bútorokban, valamint állandó sétáltatásra se nincs szükségük. A macskatartást már több ezer évvel ezelőtt elkezdték. Bár a macskafajok közt is találkozhatunk különböző fajtákkal, ez mégsem olyan sokszínű, mint a kutyáknál. A macskaválasztás során, sokszor a sziámi és a perzsa típus közt döntenek az újdonsült gazdik. Bár a macskák sokkal kisebb testű állatok és sokkal tisztábbak, mint a kutyák, mégis némi pénzbe kerül a tartásuk. Mielőtt hazavinnék a cicát, számoljunk azzal, hogy számára is szükség lesz egy helyre, ahol alhat, vennünk kell számára eledeleket, esetleg gyógyszert, macskaalmot, és bizony őket is el kell majd hordanunk az állatorvoshoz. Ha azt szeretnénk, hogy a cicus jól érezze magát nálunk, vegyünk neki játékokat. Ezenkívül, ha a vásárlás során az üzletben még vásárolhatunk nyakörvet, fekhelyet, esetleg egy szállítódobozt, azt se hagyjuk ott, hisz ezekre is mind szükség lehet.

A macskavállalás előtt jó alaposan átgondolni, hogy nekünk valóban megéri-e, vagy, hogy a családunk számára megfelel-e, nem fog-e nyűgöt és állandó bosszúságot okozni az elhullasztott szőr miatti porszívózás. Ez mellett fontos végeztetnünk allergiatesztet a család minden tagján, mellyel teljesen kizárhatjuk, hogy a tartás során, egészségünkre kihatással lehet az állat. Ha haza vittük a cicust, már a kezdetektől fogva a hálószobákat jelöljük ki számára tiltott helynek, hisz nem jó a macskával együtt aludni.