A COVID-19 oltással kiváltott antitestek hatékonyak a delta variáns ellen

Annak ellenére, hogy ezen a nyáron megugrott a fertőzések száma, ami több ezer kórházi ápolást és halálesetet eredményezett, a COVID-19-t okozó vírus delta-változata nem kifejezetten jó a vakcinázásból származó antitestek kikerülésében-derül ki a Washingtoni Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A kutatók elemezték az emberek által a Pfizer COVID-19 vakcinára adott válaszként előállított antitestek paneljét, és megállapították, hogy a delta nem tud kikerülni az általuk tesztelt antitestek egy kivételével. Más aggodalomra okot adó változatok, mint például a béta, elkerülte számos antitest általi felismerést és semlegesítést. Az eredmények, amelyeket augusztus 1 -án tettek közzé az Immunity folyóiratban, segítenek megmagyarázni, hogy a vakcinázott emberek miért menekültek meg a delta hullám legrosszabb helyzetéből. Korábbi tanulmányaiban Ali Ellebedy társdoktor, a patológia és immunológia, az orvostudomány és a molekuláris mikrobiológia docense kimutatta, hogy mind a természetes fertőzés, mind az oltás tartós ellenanyag-termelést vált ki. De az antitestválasz hossza csak a védelem egyik aspektusa. A szélesség is számít. Az ideális antitestválasz sokféle antitestet tartalmaz, amelyek rugalmasan felismerik a vírus sok kissé eltérő változatát. A szélesség rugalmasságot biztosít. Még akkor is, ha néhány antitest elveszíti az új variáns felismerésének képességét, az arzenál többi antitestjének képesnek kell maradnia annak semlegesítésére.

„Egy variáns terjedési képessége számos tényező összege. Az antitestekkel szembeni ellenállás csak egy tényező. A másik az, hogy a variáns mennyire replikálódik. Egy jobban replikálódó változat valószínűleg gyorsabban terjed, függetlenül attól, hogy képes elkerülni egy embert. Tehát a delta fellendülőben van, de nincs bizonyíték arra, hogy más variánsokhoz képest jobban legyőzi a vakcina által kiváltott immunitást. „