A csimpánzbarátok együtt küzdenek a riválisok ellen

A csimpánzok, az emberek egyik legközelebbi hozzátartozója csoportszinten együttműködik – harcias vitákban még olyan csoporttagokkal is együttműködnek, akikkel nem állnak kapcsolatban. A szomszédos csoportokkal folytatott harcokban résztvevők súlyos sérülések vagy akár halál veszélyének vannak kitéve.

A Tai Csimpánz Projekt keretében a kutatók három csimpánz közösséget figyeltek meg az Elefántcsontparti Tai Nemzeti Parkban, amelyek többek között társadalmi kapcsolatokat, területi tartományokat és csoportok közötti találkozásokat dokumentáltak. „Az elmúlt 25 év során majdnem 500 hangos és fizikai csatát tudtunk elemezni a három megszokott közösség legalább egyikének részvételével, amelyek közül néhány súlyos sérülést vagy halált okozott” – mondja Liran Samuni, a tanulmány első szerzője. A tanulmány kimutatta, hogy a hímek, valamint a nők részt vesznek a csatákban, és azt is, hogy három tényező növelte a csoportok közötti találkozáson való részvétel valószínűségét, amikor sok egyén vett részt rajta, amikor az anyai rokon csatlakozott, és amikor nem rokoni kötelékű partnerek voltak jelen.

„Úgy tűnik, a csimpánzok nemcsak az alcsoportjuk puszta számát veszik figyelembe a csatába lépéskor, hanem egy megbízható csoporttag jelenlétét is figyelembe veszik, aki támadás esetén támogatni fogja őket” – teszi hozzá Catherine Crockford, a tanulmány egyik szerzője. „Ezek az eredmények arra utalnak – folytatja Liran Samuni, hogy az erős, tartós társadalmi kapcsolatok és a költséges kollektív cselekmények közötti kapcsolat nem egyedülállóan emberi, hanem az egyik legközelebbi élő rokonunkban, a csimpánzban van jelen.” „Ez a tanulmány egy sor olyan vizsgálat sorozatának része, amely összekapcsolja a csoporton belüli együttműködést a csoporton kívüli versennyel” – magyarázza Roman Wittig, a Tai Csimpánz Projekt igazgatója és a tanulmányok vezetője.