A cunami vagy szökőár jelensége

A cunami egy olyan óceáni hullám sorozat, mely akár 30 méter magas vízfalat is képes létrehozni. Ez a jelenség hatalmas károkat okozhat a partokon. De vajon mi okozza ezt a jelentős megsemmisülést okozó és rendkívül veszélyes természeti jelenséget?

A cunami félelmetes hullámok összességének eredménye. A hatalmas hullámok általában rendkívül nagy méretű tengerfenéki földrengések miatt jön létre. A tektonikus lemezek víz alatti mozgása szintén okozhat hatalmas hullámokat. A cunamik mintegy 80%-a a Csendes-óceán Tűzgyűrű területén történik. Ez egy geológiai szempontból rendkívül aktív terület, ahol a tektonikus mozgások és vulkánok földrengéseket okoznak. A hullámok a parthoz közeledve egyre inkább nőnek és magasabbak lesznek. Ahogy növekszik a hullám, egyre több vizet vesz fel. Így figyelmeztető jel lehet, ha a tengervíz visszahúzódik. Ezt felismerve még időben el lehet menekülni a közelgő nagy hullámok és cunami elől. Ennek tudatában emberi életek menekülhetnek meg.

A cunami általában hullámsorozatokból áll, úgynevezett hullámvasút. Ez miatt még nagyobb veszélyt jelenthet. Így az első hullám nem jelenti azt, hogy biztonságos az övezet. A tengerparti területeket könnyen eláraszthatja a szökőár. Egyre nagyobb védelmi rendszereket vezetnek be a veszélyeztetett területeken. Jelentős figyelmet szentelnek arra, hogy a lakosságot időben figyelmeztessék a közelgő árvízre. Különböző szeizmikus berendezések és vízszintmérők segítségével azonosítják a veszélyt. Ilyen rendszerek világszerte szükségesek, mivel nagy károkat lehet megelőzni velük, illetve több időt adnak arra, hogy a lakosság felkészüljön a közelgő árvízre. A cunami sújtotta területeken hatalmas veszteségek születhetnek.