A denevérek erotikus vonzerejének titka a szag?

Amikor beleszeretünk valakibe, az emberek gyakran figyelnek a külsőre. Sok állat is a megjelenése alapján is választ szexuális partnert. A hím madarak kirobbanó tollakkal vonzhatják a nőstényeket, az oroszlánok inkább a vastagabb sörényű oroszlánokat kedvelik, stb.

De a denevérek inkább a sötétben aktívak. Hogyan vonzzák tehát a társakat? Mariana Muñoz-Romo, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet (STRI) vezető latin-amerikai posztdoktori munkatársa és a National Geographic felfedezője úttörő szerepet játszott a szagok denevér-párzási viselkedésben betöltött szerepének megértésében. „Nemi szervén kívül a legtöbb hím és nőstény denevérfaj első ránézésre azonos. Azonban a párzási időszakban végzett részletes vizsgálat feltárja azokat a szagtermelő mirigyeket vagy struktúrákat, amelyek csak hím denevérekben vannak jelen a hosszú orrú denevérekben. Amikor a Leptonycteris curasoae-vel dolgoztak Venezuelában, Muñoz-Romo felfedezte, hogy a hímek a párzási időszakban szagos háttal rendelkeznek amely nyál, ürülék, vizelet és/vagy sperma keverékéből áll, és úgy tűnik, hogy vonzza a reproduktív nőstényeket.

Később Panamában Muñoz-Romo megvizsgálta a bűzös testből származó „parfümöket”, amelyeket a hím rojtos ajkú denevérek, a Trachops cirrhosus gondosan alkalmaznak alkarjukon a párzási időszakban. Ezek a tanulmányok elmélyítették a szag iránti érdeklődését a denevér-párzási rendszerekben betöltött szerepét, és meggyőződtek róla, hogy a szag lehet a denevérek titkos fegyvere abban, hogy sötétben társat válasszanak.” Az emlősfajok széles skáláján végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a potenciális társ szagával az egyén fel tudja mérni nemét, életkorát, szexuális fogékonyságát, egészségi állapotát, társadalmi helyzetét, csoporttagságát és identitását. Ez egy csomó személyes információ egy szippantás alatt, ami arra utal, hogy a szag fontosabb tényező lehet a párválasztásban és a szaporodásban.