A depresszió elleni legerősebb védelem a társadalmi kapcsolat

A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) kutatói több mint 100 területről származó olyan módosítható tényezőket azonosítottak, amelyek értékes eredményeket jelentenek a felnőttek depressziójának megelőzésében.

A The American Journal of Psychiatry-ban közzétett tanulmányban a csoport a társadalmi kapcsolatot a depresszió legerősebb védő tényezőjének nevezte, és azt javasolta, hogy az ülő tevékenységek, például a tévénézés és a nappali szundikálás csökkentése szintén hozzájárulhat a depresszió kockázatának csökkentéséhez. “A depresszió a mentális problémák legfontosabb oka világszerte, de eddig a kutatók csak néhány kockázatra és védő tényezőre összpontosítottak, gyakran csak egy vagy két területen” – mondta Karmel Choi, PhD, a Pszichiátriai Tanszék és a Harvard kutatója, valamint a cikk vezető szerzője. “Tanulmányunk a mai napig átfogóbb képet nyújtanak a módosítható tényezőkről, amelyek befolyásolhatják a depresszió kockázatát.”

E célból a kutatók kétlépcsős megközelítést alkalmaztak. Az első szakasz az Egyesült Királyság Biobankjában, több mint 100.000 résztvevő adatbázisa alapján szisztematikusan átvizsgálta a módosítható tényezők széles skáláját, amelyek összefüggésben lehetnek a depresszió kialakulásának kockázatával, ideértve a társadalmi interakciót is, valamint a médiahasználatot, alvási szokásokat, étrendet, fizikai aktivitást és környezeti expozíciókat is. Ez az expozíciós szintű asszociációs vizsgálat (ExWAS) néven ismert módszer a genomra kiterjedő asszociációs vizsgálatokkal (GWAS) megy végbe, amelyeket széles körben használtak a betegség genetikai kockázati tényezőinek azonosítására. A második szakaszban az ExWAS legerősebb mértékben módosítható jelöltjeit vették fel, és Mendelian randomizációnak (MR) nevezett technikát alkalmazták annak megvizsgálására, hogy mely tényezők lehetnek okozati összefüggésben a depresszió kockázatával.