A díszmadarak tartása és nevelése

Mindenki szeretne magának házi kedvencet. Ha nincs meghatározott elképzelésünk a döntés elég nehézkesnek számít. Manapság egy házi kedvenc vásárlásánál főleg azt tartjuk szem előtt, hogy az adott állat ne igényeljen túl sok törődést, mégis legyen szép és szerezzen nekünk örömet.

A madártartás sokak számára a legvonzóbb, főleg az, hogy reggelente kellemes madárcsicsergésre ébredhetünk. A madarak közül, főleg a kisebb papagájfajokra esik a választás, hisz nem csak kevés a helyigényük, de fenntartásuk sem kíván nagy anyagi ráfordítást, és a napunkból sem vesz el sok időt gondozásuk. A madár kiválasztásánál érdemes először megismerkedni az adott faj viselkedési szokásaival, például a lakásban tarthatóaknál számolnunk kell azzal, hogy nappal igen aktívak, ilyenkor állandóan mozgolódnak, és kissé zajongnak is, ami sokak számára a reggeli órákban, amikor még aludnának, elég zavaró lehet.

Azok számára, akik még kezdő madártartók, esetleg csak kisebb helyet tudnak a madárnak biztosítani, ajánlatos az apróbb papagájfajok közül a nimfa vagy a hullámos típus mellett dönteni. Ezek a fajok szeretik az emberi közelséget, jól illeszkednek a környezetükhöz, ellentétben a nagyobb és ritkább típusokkal, akikben sokkal jobban él a szabadságvágy. A hullámos papagáj főleg a kezdő madártartók számára lehet előnyös. Vásárláskor egy fiatal példányt vigyünk haza, hisz könnyebben fog alkalmazkodni új környezetéhez, hamar megszelídíthető. Ha a hely megengedi, rögtön vásároljunk neki egy párt. Ez a típus igényli a mozgást, ezért néha nem árt kicsit szabadon engednünk, viszont csak a lakáson belül, ahol az ablakok és az ajtók is zárva vannak. Beszerzése igazán egyszerű, bármelyik állatkereskedésben megvásárolhatóak. Számos színben elérhetőek, színes és egyszínű változatban, akár még a lakásunk esztétikájához illően is választhatunk. Színeiben megtalálható a sárga, zöld, lila, fehér és a kék.