A dugulás leggyakoribb okai

Szinte mindenki megtapasztalta már, hogy milyen bosszantó tud lenni, amikor eldugul a lefolyó vagy a WC. Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy valójában mi magunk vagyunk a dugulás okozói, mert nem törődünk a dugulást okozó tényezőkkel, pedig a dugulást meg is előzhetnénk.

A dugulás az esetek nagy százalékában azért következik be, mert nem figyelünk oda a megelőzésre. Elegendő lenne néhány apró óvintézkedés és némi odafigyelés, és a dugulások megelőzhetőek lennének, ezáltal sok kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat. Egyrészt minden lefolyónál szűrőt kellene használnunk, hogy az ételmaradékok vagy a haj ne kerülhessen a lefolyónkba. Emellett mindent rendeltetésszerűen kellene használunk, és a WC-be sem szabadna semmi oda nem illőt beledobnunk.

A mosogató lefolyójának dugulását a zsíros maradékok, az ételdarabkák és a mosogatószer túlzott mennyiségű használata okozzák. A zuhanyzóban és a kádban a legnagyobb probléma a lefolyóba kerülő nagy mennyiségű haj, illetve a nagy mennyiségű sampon, tusfürdő, tisztítószer, mosószer. A WC-k esetében általában tisztában vannak vele az emberek, hogy nem szabad nagyobb tárgyakat beledobniuk, de arra már kevésbé figyelnek, hogy minden alkalommal nagy mennyiségű vízzel öblítsék le a WC-t a használat után. Ez a hanyagság szintén duguláshoz vezethet, ami az összes közül talán a legkellemetlenebb.

Természetesen ezek a gondatlanságok nem azonnal okoznak dugulást. Először csak kisebb lerakódások keletkeznek, majd szűkületek, és csak ezt követően jutunk el a dugulásig, amikor már egyáltalán nem folyik le a víz. Már akkor észre kellene vennünk, hogy nincs minden rendben, amikor csak lassabban tud távozni a víz például a kád lefolyóján keresztül.

Mindegy, hogy mi okozta a dugulást és hol keletkezett, a megoldás az, hogy szakembert hívunk. A dugulás elhárítás a XVII. kerületben is sűrűn előfordul, de kéznél van a segítség. Keresse fel a dugulaselharitas-xvii-kerulet.hu oldalt, ha ön is küzd a dugulás problémájával.