A fafajták és felhasználásuk az építkezésben

A fával, mint építési anyaggal, már az őskorban is foglalkoztak az emberek. A régészek facölöpön álló őskori épületek százait, tárják fel szerte a világon.  A fa számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely alkalmassá teszi az építkezésben történő felhasználásra.

Az erdei fenyő, egyenes növésű fa, melyből tartós, ablak, és ajtókeret készíthető, mert a nedves környezetet is állja. Mivel törzséből hosszú, egyenes szálak is vághatók, gerendák, deszkák (azaz építési faáru) készítésére különösen alkalmas. A lucfenyő, fehér színű fája nem állja olyan jól a nedves-száraz váltakozó hatásokat, mert könnyen összeszárad és a gombák is megtámadják. Csakis száraz helyekre alkalmas. Nagyon  szép színe van és könnyen megmunkálható. A faanyag, rugalmassága kiváló, régen zsindelyt és kerítéseket készítettek belőle. A jegenyefenyő sárgásfehér színű, jól hasad, szép erezetű faanyag. Törzse egyenes, göcsmentes. Tartósabb, mint a lucfenyő, ezért nehezebben is gyalulható. A puhafák közül ez az, amely a legkevésbé szárad össze, ezért igen alkalmas deszkák legyártásához.

A vörösfenyő, a legtartósabb és legszilárdabb fenyőféle. Kemény, nehezen megmunkálható. Ez a legalkalmasabb, a nedvességnek kitett szerkezetek felépítéséhez. A tölgyfák közül, hazánkban a legismertebbek a kocsányos tölgy és a kocsánytalan tölgy. A tölgy törzse gyakran görbe növésű, az ilyen fából nyert anyagot burkolatok alapanyagának használják. Hazánkban a századforduló idején épült sokemeletes bérházak födémjeinek legfontosabb alkatrésze a tölgyfa gerenda volt. Ugyanakkor kapuk, falburkolatok, lépcsők és a középkorban oly fontos védőművek is tölgyfa felhasználásával készültek. A tölgy egyetlen hátránya, hogy a nedvességgel szemben kisebb az ellenállása. A bükkfa, vöröses színű, keményfa. Rosszul hasad és törékeny, sajnos a nedvességet nehezen tűri, és a szú is könnyen megtámadja. Az akácfa hazánkban, főleg az alföldi területen található meg, ennek legfőbb oka a tervszerű telepítés.  Olcsó faanyag, nem véletlen, hogy legtöbbször kerítésekben, gazdasági építmények szerkezetiben találkozunk vele. Nehéz megmunkálni, mivel igen kemény, rideg, de egyben szívós is, évtizedekig állja az időjárás viszontagságait. Az égerfa a puha fák közé tartozik. Jól használható víz alatti cölöpök, készítéséhez. A nyírfát sajnos a fakárosító bogarak könnyen megtámadják, és hamar korhad is. A magyar népi építészetben leggyakrabban szarufaként használják fel egyenes törzsű példányait.