A fagyöngykaktusz termesztése és gondozása

A fagyöngykaktusz (Rhipsalis baccifera) a kaktuszok családjába tartozó trópusi epifita növény, amelyet szobanövényként kedvelnek egyedi ceruzavékony lombozata és visszahúzódó növekedési szokása miatt. A dél-amerikai, közép-amerikai és afrikai trópusi és szubtrópusi régiókban őshonos fagyöngykaktusz természetes módon az erdő lombkorona alatti faágakon nő, és felszívja a nedvességet és a tápanyagokat a körülötte lévő levegőből és a tápnövényből.

Más epifita növényekhez, például orchideákhoz, légnövényekhez, broméliákhoz és bizonyos páfrányfajtákhoz hasonlóan a fagyöngykaktusz is jól alkalmazkodott a beltéri termesztéshez, és szobanövényként is népszerű. Lefutó szárai remekül mutatnak lógó kosarakban, feltűnő lombozata pedig minden helyiséget felpezsdít. A fagyöngy kaktusz általában kevés karbantartást igényel, és könnyen termeszthető beltérben. A sivatagi kaktuszokkal és pozsgásokkal ellentétben ez a trópusi kaktusz a közvetett fényt és a nedves, párás környezetet részesíti előnyben. Míg más epifita kaktuszokat, például a halszálkás kaktuszt és a karácsonyi kaktuszt elsősorban feltűnő virágzásuk miatt termesztik, a fagyöngykaktuszt elsősorban a lombozatáért termesztik, mivel virágzása kicsi és meglehetősen jelentéktelen – minden évben tavasszal és nyáron fordul elő. Ennek ellenére a virágzási időszakot követően kis fehér gyümölcsöket fog észrevenni, amelyek vizuálisan érdekesek lehetnek a növény számára.

A sivatagi kaktuszoktól eltérően a fagyöngy kaktusz érzékeny a közvetlen napfényre, és olyan helyet részesít előnyben, amely erős és közepes közvetett fényt kap. Még gyengébb megvilágítású helyeken is jól teljesít, bár nem fog ekkora növekedést látni. A fagyöngy kaktusz nedves, de jól vízelvezető virágkeveréket igényel, és az enyhén savas talajt kedveli. Bár valószínűleg túléli a szokásos kereskedelmi virágföldet, jól érzi magát a speciális igényeinek megfelelő virágkeverékben.