A felpuffadt, hámló festék javítása újrafestés előtt

A ház belső vagy külső festése előtt fontos, hogy foglalkozzon a meglévő festési problémákkal. Bár egyszerűen befedheti a régi, hámló vagy letört festéket egy friss réteggel, ez a megközelítés általában árulkodó durva éleket hagy maga után. Bizonyos fényben ez a festékfedés jól látható. A kulcsfontosságú területeken – vagy ha Ön inkább perfekcionista – azt szeretné, ha az alatta lévő réteg tökéletesen sima felületet adna egy friss festékréteg alapjaként.

Ha rendkívül motivált, és sok szabadideje van, akkor minden négyzetcentiméternyi festéket lehúzhat egészen a csupasz fáig, de egyszerűbb és logikusabb a foltok javítása ahelyett, hogy az összes festéket lekaparná. Ha kis területen hámló vagy feltöredezett festék található, akkor egyszerűen lekefélheti a hámló festéket, majd alapozhatja a falat, és átfestheti. Amíg a hámozási terület fennmaradó szélei stabilak, addig ez a megoldás működni fog. De nem mindig ez a legvonzóbb megoldás, különösen, ha több réteg mélységű hámló vagy letöredezett festékről van szó. Jobb módszer, ha a mélyedéseket alapozás és festés előtt fatöltőanyaggal töltjük fel. Amellett, hogy vonzóbb, ez a módszer segít megvédeni a meglévő festék széleit, így kisebb valószínűséggel kezdenek újra hámlani.

A régebbi otthonok, különösen az 1978 előtt épültek, ólomalapú festékkel festettek. Az ólomalapú festék neurológiai károsodást okoz a kutatások szerint. Különösen káros a terhes nőkre és a gyermekekre. Mielőtt elkezdené a csupaszítást vagy csiszolást, ellenőrizze, hogy nincs-e benne ólom. Ha ólmot tartalmaz, távolítsa el a festéket egy képzett kármentesítési céggel. Festékkaparóval vagy 5 az 1-ben szerszámmal kaparja le a festett terület laza széleit. Állítsa le, ha túl nehéz lesz leszedni a festéket. Ügyeljen arra is, hogy a kaparó éles szélei ne vájják ki vagy sértsék meg a fát.