A feltöltött „klónok” a skarlát láz újbóli megjelenését idézik elő

A Queenslandi Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport szerint a Streptococcus pyogenes baktérium feltöltött “klónjai” a hibásak a betegség újjáéledésében, amely évszázadok óta magas halálozási arányt okozott.

Dr. Stephan Brouwer szerint az egészségügyi hatóságok világszerte meglepődtek, amikor 2011-ben járványt fedeztek fel az ázsiai országokban. “A betegség az 1940-es évekre többnyire eloszlott” – mondta Dr. Brouwer. “A COVID-19-et okozó vírushoz hasonlóan a Streptococcus pyogenes baktériumokat is köhögő vagy tüsszentő emberek terjesztik, olyan tünetekkel, mint torokfájás, láz, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók és jellegzetes skarlátvörös, vörös kiütés. “A skarlát általában a gyermekeket érinti, általában két és tíz év közöttieket. “2011 után a világjárvány globális elterjedése nyilvánvalóvá vált az Egyesült Királyságban 2014-ben kezdődő második járványról szóló jelentésekkel, és most Ausztráliában is felfedeztük a járványkitöréseket. “A skarlát ezen globális újbóli megjelenése a betegség arányának több mint ötszörös növekedését okozta és több mint 600000 esetet okozott szerte a világon.”

Mark Walker professzor és a csapat különféle Streptococcus pyogenes baktériumokat talált, amelyek “szuperantigén” toxinokat szereztek, új klónokat alkotva. “A toxinok akkor kerültek volna át a baktériumba, amikor a toxin génjeit hordozó vírusok fertőzték meg” – mondta Walker professzor. “Megmutattuk, hogy ezek a megszerzett toxinok lehetővé teszik a Streptococcus pyogenes számára, hogy jobban megtelepedjen a gazdaszervezeten, ami valószínűleg lehetővé teszi a többi törzs versenyképességét. “Ezek a feltöltött bakteriális klónok okozták a modern skarlát-láz kitöréseket. “A kutatócsoport ezután eltávolította a toxin géneket a skarlátot okozó klónokból, és kiderült, hogy ezek a módosított” kiütéses klónok kevésbé képesek kolonizálni egy fertőzés állatmodelljében.