A fizikusok nyomtatható szerves tranzisztorokat fejlesztenek ki

A nagyfelbontású összecsukható televíziók vagy az összecsukható okostelefonok hamarosan már nem lehetnek megfizethetetlen luxuscikkek, amelyeket csak a nemzetközi elektronikai szakkiállításokon lehet megcsodálni.

A nagy teljesítményű szerves tranzisztorok kulcsfontosságúak az ezekhez az alkalmazásokhoz szükséges mechanikusan rugalmas elektronikus áramkörökhöz. A hagyományos vízszintes szerves vékonyréteg-tranzisztorok azonban nagyon lassúak a szerves félvezetőkben történő ugráló-transzport miatt, ezért nem használhatók magas frekvenciákat igénylő alkalmazásokhoz. Különösen az alacsony energiafogyasztású logikai áramkörök esetében, például a rádiófrekvenciás azonosításhoz (RFID) használtak számára, kötelező olyan tranzisztorokat kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik a magas működési frekvenciát és az állítható eszközjellemzőket (azaz a küszöbfeszültséget). Dr. Hans Kleemann vezetésével az Alkalmazott Fizikai Intézet Drezdai Integrált Alkalmazott Fotofizikai Központjában (IAPP) található Organic Devices and Systems (ODS) kutatócsoportnak sikerült újszerű szerves eszközöket megvalósítania.

“Eddig a függőleges szerves tranzisztorokat laboratóriumi érdekességeknek tekintették, amelyeket túl nehéznek gondoltak ahhoz, hogy integrálhatók legyenek egy elektronikus áramkörbe. Amint azonban publikációnkból kiderül, a függőleges szerves tranzisztorok két független vezérlőelektródával tökéletesen megfelelnek a komplex logika megvalósításához az áramkörökben, miközben megtartják a vertikális tranzisztoros eszközök fő előnyét, nevezetesen a magas kapcsolási frekvenciát”- mondja Dr. Hans Kleemann. A két független vezérlőelektródával ellátott függőleges szerves tranzisztorokat magas kapcsolási frekvencia (néhány nanoszekundum) és beállítható küszöbfeszültség jellemzi.