A fluoreszkáló fény tisztázza a hőstressz és a terméshozam viszonyát

A tudósok arról számolnak be, hogy a hőterhelést szenvedő növényi levelek fluoreszcens fényjelének mérésével meg lehet határozni és megjósolni a növények hőkárosodását. Műholdon keresztül gyűjtve ez a fluoreszcens jel támogathatja a növekedés és a terméshozam széleskörű nyomon követését az éghajlatváltozás hőterhelése alatt – állítják a kutatók.

Vizsgálatuk a nap által kiváltott klorofill fluoreszcenciát méri, hogy figyelemmel kísérjék a növény fotoszintetikus egészségét, és kapcsolatot teremtsenek a hőstressz és a terméshozam között. Az eredményeket a Global Change Biology folyóiratban tették közzé. A nap okozta klorofill fluoreszcencia akkor következik be, amikor a fotoszintetikus energia egy részét, közel infravörös fény formájában, a növény leveleiből bocsátja ki – mondták a kutatók. „Van összefüggés a nap okozta klorofill fluoreszcencia és a növények fotoszintetikus sebessége között; azonban nem volt világos, hogy a SIF detektálás képes-e mérni a fiziológiai reakciókat a hőterhelésű növényekben” – mondta Hyungsuk Kimm, a természettudományi és erőforrásokkal foglalkozó és környezettudományi végzettségű szerző. „Ha a szójabab például magas hőmérsékleti stressznek van kitéve, nem mutatnak jellegzetes változásokat a lombkorona szerkezetében, és a hagyományos távérzékelési jelek nem adnak egyértelmű következményes spektrális aláírást.”

A SIF és a terméshozam közötti összefüggés tisztázása érdekében a kutatók hiperspektrális érzékelő rendszert használtak a szójababnövények fölötti SIF mérésére Illinois középső részén található hőmérséklet-szabad levegővel vezérelt javítási kísérleti parcelláin. A beállítás ellenőrzött környezetben vizsgálta a szójabab lombkoronáinak klorofill fluoreszcenciájában bekövetkezett változásokat infravörös lámpák segítségével 1,5, 3,0, 4,5 és 6,0 Celsius-fokos hőmérséklet emelésére a növényi lombkorona környezeti hőmérséklete fölé – írja a tanulmány.