A fokhagyma csodája

A fokhagymát már elődeink is valóságos csodaszerként kezelték. Azt mondták rá, hogy szinte minden betegséget gyógyít, nincs az a nyavalya, amire ne lenne jó. Még ha túlzóak is ezek az állítások, a fokhagyma számos olyan élettani hatással rendelkezik, amely miatt gyakrabban kellene használnunk egy a növényt.

Mindenekelőtt meg kell említeni a fokhagymának a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepét. Az elmúlt években számos olyan kutatás látott napvilágot, ami egyértelműen alátámasztotta a fokhagyma hatékonyságát a keringési és koszorúér-megbetegedésekkel szemben. Vérnyomás csökkentő hatása is van, így az érrendszer terhelésének csökkentésében is szerephez jut. Biztosak lehetünk benne, hogy a sok fokhagymát használó mediterrán országokban nem véletlen az érelmeszesedések alacsony száma. A fokhagyma a koleszterinszint csökkentést is segíti; roppant hasznos azokban a húskészítményekben, ahol a magas koleszterintartalmú állati eredetű élelmiszereket ellensúlyozni kell.

A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz allicint, ami egy kiváló antibakteriális anyag; hozzájárul a baktériumok, vírusok és gombák megfékezéséhez is. Az ősz kivételesen veszélyes időszak a szervezetünkre, így ezekben a hónapokban a fokhagyma fogyasztása még inkább javasolt.

Több kutatás is egyértelműen bizonyította, hogy a fokhagyma hatóanyagai hozzájárulnak bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez. Elsősorban az emésztőrendszeri daganatok kialakulása ellen jelent hatékony védelmet. Mivel bizonyítottan gátolja a nitritvegyületek képződését, így a gyomorrák megelőzésében is segítséget nyújt. Mindezen hatások miatt a fokhagyma fogyasztása erősen javasolt; sajnos erős szaggal rendelkezik, amit némileg tompíthatunk petrezselyemmel, illetve tejjel.