A fül is, nem csak a szem használata javítja a robot észlelését

Az emberek általában többféleképpen értelmezik a világot, ám a robotok általában csak a látásra és egyre inkább az érintésre támaszkodnak. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói úgy találják, hogy a robot észlelése jelentősen javulhat, ha hozzáadnak egy másik érzést: a hallást.

A CMU Robotikai Intézetének kutatói azt állítják, hogy az első nagyszabású tanulmány során a hang és a robot működésének kölcsönhatásairól azt találták, hogy a hangok segíthetnek egy robotnak megkülönböztetni az objektumokat, például egy fém csavarhúzót és egy fém kulcsot. A hallgatás segíthet a robotoknak meghatározni, hogy milyen típusú dolog okozott hangot, és segíthet nekik a hangok felhasználásában az új objektumok fizikai tulajdonságainak felbecsülésére. Az eredmények annyira biztatóak voltak, hogy hasznosnak bizonyulhat a jövőbeni robotok felszereléséhez műszeres vesszökkel, lehetővé téve számukra az azonosítani kívánt tárgyak megérintését.

A kutatók a múlt hónapban mutatták be eredményeiket a virtuális robotika tudomány és rendszerek konferencián. A kutatás elvégzéséhez a kutatók nagy adatkészletet készítettek, egyidejűleg 60 közönséges tárggyal – például játékblokkok, kéziszerszámok, cipők, alma és teniszlabda – videókkal és hangokkal. Azóta kiadták ezt az adatkészletet, amely 15.000 interakciót katalogizál más kutatók számára történő felhasználásra. A csapat elkészítette ezeket az interakciókat egy kísérleti készülékkel, amelyet Tilt-Botnak hívtak – egy négyzet alakú tálcát jelent, amelyet egy Sawyer robot karjához erősítettek. Ez egy hatékony módszer egy nagy adatkészlet létrehozására, hiszen el tudtak helyezni egy tárgyat a tálcán, és hagyták, hogy Sawyer néhány órát eltöltsön a tálca véletlenszerű irányba mozgatásával, változó dőlésszöggel, ahogy a kamerák és a mikrofonok rögzítették az egyes műveleteket.