A Gaslight-korszak

Amikor a 19. század elején a kereskedelmi gáz elérhetővé vált Európában és Amerikában, először volt elérhető otthonaink, irodáink és üzleteink – még az utcáink – megvilágításának új módja. Ettől kezdve olyan állandó világítótesteket szerelhettünk fel, amelyek kívülről táplált üzemanyagra vagy áramforrásra voltak csatlakoztatva.

A lámpákat karban kellett tartanunk, cserélnünk, kézzel kellett meggyújtanunk, de a gyertyavásárlás vagy a gyertyakészítés, a lámpaolaj vásárlásának napjai elmúltak. Telepíthettünk egy csőrendszert, amelyre lámpáinkat felszereltük, és szerződést köthetünk a gáztársasággal a rendszerünk csatlakoztatására és ellátására. Természetesen ez egy újabb közüzemi számlát jelentett, ha már volt közüzemi víz. Valójában ez sok esetben azt jelentette, hogy megvolt az első rezsiszámlánk. A települési víz- és csatornaszolgáltatás már korábban elkezdődött, de a megvalósítás hosszú éveket vett igénybe, és gyakran először a gázszolgáltatás vált elérhetővé. Igen, a gázt az otthonainkba és a vállalkozásainkba föld alatti csövekkel látták el, ahogy ma is. De hogyan szerezte meg egyáltalán a gáztársaság a gázt? 1821-ben készült el az egyik első olyan vezeték, amely földgázt szállított egy gázmezőről a városba. Ez a vezeték az indianai mezőkről szállított földgázt Chicago városába, és nem volt túl hatékony. Azelőtt és még sok éven át az otthonunk megvilágítására használt földgázt valójában abban a városban gyártották, ahol éltünk.

A gáz, amelyet a Gaslight korszakban a tereink megvilágítására használtunk, széngáz volt. Földgáz volt, de úgy állították elő, hogy szént hevítettek egy kemencében, amelyet lezártak, hogy távol tartsák az oxigént. Ezután a gázt megtisztították – szűrték – nyomás alá helyezték, és elvezették otthonainkhoz, üzleteinkhez és az utcai lámpákhoz. A ma „széngázosításnak” ismert eljárással készült. 1792-ben William Murdoch széngázt használt a háza megvilágítására. Murdoch akkoriban Matthew Boultonnak és James Wattnak dolgozott a Soho Foundry gőzgépművében, és megbízták vele, hogy felügyelje a vállalat hajtóműveit egy cornwalli ónbányászati ​​műveletben.