A gluténérzékenység tünetei

Ma már egyre gyakrabban találkozhatunk gyerekek és felnőttek körében is valamilyen ételallergiával. Ennek a betegségnek az oka, hogy a szervezetünkben egy bizonyos autoimmun betegség jelentkezik.

A gluténérzékenység, mint betegség egy jellegzetes emésztőszervi problémaként jelentkezik, de más tüneteket is előidézhet. Jelentkezhet olyan enyhe formában is, hogy sokszor nem is veszik észre a betegséget, míg vannak, akiknél a mindennapi élet megnehezítését okozzák a tüneteivel. De olyan helyzetek is mikor egy autoimmun betegséggel össze nem vonható tüneteket produkál és eszünkbe sem jutna, hogy gluténérzékenység áll a hátterében. A gluténérzékenység jellegzetes tünetei a krónikus és görcsös hasmenés, hasfelpuffadás, hasfájás, hányinger és hányás, fogzománc hibák, elsősorban a metszőfogakon, továbbá visszatérő hólyagok rendszeres megjelenése a szájban. Ezeken a tüneteknek a jelentkezéséhez, egyén függő, hogy mennyi glutént kell fogyasztani. A gluténérzékenyek végbelében a bélbolyhok tönkre mennek és ellaposodnak ezért nem tudnak megfelelően működni. A tünetek fellépése kiszámíthatatlan, egyeseknél a legkisebb mennyiségre is rosszul reagál a szervezet, míg másoknak csak nagyobb mennyiségű glutén elfogyasztásánál jelentkeznek a tünetek.

Ám most térjünk ki egy kicsit azokra a tünetekre, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a gluténérzékenységre hívják fel a figyelmünket. Ezek a kezeletlen problémák hosszabb időn keresztül soványságot, súlyproblémákat, súlyos vashiányt, fáradékonyságot, fejfájást, hajhullást és a körmök eltöredezésével járhat. Továbbá megfigyelhetünk növekedési zavart, máj és a veseműködés zavarát, illetve csontritkulást, csont deformitást és spontán törést is. Nőknél a gluténérzékenység tüneti lehet a menstruáció elmaradozása, vetélés és fogamzási problémák. A kezeletlen gluténérzékenység későbbi tünete ként pajzsmirigybetegségek, kötőszöveti és ízületi betegségek jelenthetnek meg.