A görög római antikvitás ősi színházai

A Földközi-tenger környékén szétszórva találhatók a görög és a római világ ősi színházainak maradványai. A görög színházak nagy, szabadtéri szerkezetek voltak, amelyeket egy domb lejtőjére építettek. A római színházaknak, bár a görögök erőteljesen befolyásolják, vannak bizonyos különbségeik, például az, hogy a saját alapjukra építettek.

Taormina egy görög kolónia volt Szicília szigetének keleti partján. A Taormina színházát a görögök a II. Században építették, és a rómaiak szerkezetét átalakították és bővítették. Az ősi színház gyönyörű helyen található, kilátással a Naxos-öbölre és az Etna-hegyre. Ma a Taormina egy nemzetközi filmfesztivál központja. Jerash egy népszerű régészeti lelőhely Jordániában. A város aranykora a római uralom alá került, és a helyet manapság általában elismerik a világ egyik legjobban megőrzött római tartományi városaként. Jerash nem csak egy, hanem két római színházat tartalmaz. Az 1600-as kapacitású északi színházat Kr. E. 165-ben építették, és főként a városi tanács kamrájaként használták. A nagyobb déli színházat Kr.e. 90-92 között építették, és több mint 3000 nézőt tudott befogadni.

Az Athéni Akropolisz déli lejtőjére épített hősök Odeonját Kr.e. 161-ben építette Heródes Atticus felesége emlékére. A struktúrát az ókori Athénban színházként használták különféle színdarabok és zenei koncertek alkalmával. Eredetileg fából készült tetővel volt ellátva, és 5000 ember elhelyezésére volt képes. Felirata szerint a mai spanyolországi Merida római színházát Kr. E. 16-ban építették fel Agrippa, Augustus császár tábornokának és barátjának megrendelése alapján. Az ókori színház akár 6000 nézőt tud befogadni. A későbbi évszázadokban a színház több helyreállításon ment keresztül, amelyek új építészeti elemeket és dekorációkat vezettek be. A szerkezet helyreállt a jelenlegi állapotára az 1960-70-es években.