A gyermekkori étrend az egész életre kihat

Gyermekként a túl sok zsír és cukor fogyasztása megváltoztathatja mikrobiomját egy életre, még akkor is, ha később megtanulja az egészségesebb táplálkozását – javasolja egy új tanulmány. Az UC Riverside kutatóinak tanulmánya az elsők között mutatja be a bélbaktériumok teljes számának és sokféleségének jelentős csökkenését az érett egerekben, akik fiatalkorúakként egészségtelen étrendet fogyasztanak.

„Egereket vizsgáltunk, de az általunk megfigyelt hatás egyenértékű a nyugati étrenddel rendelkező, magas zsír- és cukortartalmú gyerekekkel, valamint a bélmikrobiomjukkal, még a pubertás kor után hat évvel is,” – magyarázta Theodore Garland, az UCR evolúciós fiziológusa. A leíró tanulmány a közelmúltban jelent meg a Journal of Experimental Biology folyóiratban. A mikrobiom minden baktériumra, valamint gombákra, parazitákra és vírusokra utal, amelyek emberen vagy állaton belül élnek. Ezen mikroorganizmusok többsége a belekben található, és többségük hasznos, stimulálja az immunrendszert, lebontja az ételt és segít a legfontosabb vitaminok szintetizálásában. Egészséges testben egyensúlyban vannak a kórokozók és a hasznos szervezetek. Ha azonban az egyensúly megzavarodik, akár antibiotikumok, akár betegségek, akár egészségtelen táplálkozás révén, akkor a test fogékonnyá válhat a betegségekre.

Ebben a tanulmányban Garland csapata a mikrobiomra gyakorolt ​​hatásokat kereste, miután egereiket négy csoportra osztották: fele normál, „egészséges” étrendet, fele a kevésbé egészséges „nyugati” étrendet követte, fele mozgáskerékhez való hozzáféréssel, fele pedig anélkül. Három hét elteltével ezeken a diétákon minden egeret visszatérítettek a szokásos étrendbe, és nem végeztek testmozgást. A 14 hetes jelzésnél a csoport megvizsgálta az állatok baktériumainak sokféleségét és bőségét.