A halfajok sokfélesége egész évben biztosítja a veszélyeztetett gyilkos bálna étrendet

A veszélyeztetett déli rezidens gyilkos bálnák a Chinook és más lazacok sokféleségét zsákmányolják. A készletek óriási földrajzi tartományból származnak, egészen északig, Alaszkáig és délig, valamint a kaliforniai Közép-völgyig – derül ki egy új elemzésből.

A különféle lazacállományok mindegyikének megvannak a saját vándorlási szokásai és időzítései. Kombinálják őket, hogy a bálnák számára olyan „zsákmányállományt” biztosítsanak, amely egész évben támogatja őket. A gond az, hogy a lazacállomány közül sokan maguk is veszélyben vannak. „Ha a Fraser folyóhoz való visszatérés nem megvalósítható és a Columbia folyóba visszatérés erős, akkor a bálnák elérhetősége kiegyenlítődik, mivel a bálnák úgy fejlődtek, hogy gyorsan mozogjanak tartományukban” – mondta Brad Hanson, a NOAA Fisheries vadbiológusa, „de ha a tartományon belüli állományok nagy része csökken, akkor ez a bálnák számára gondot okozhat.” A kutatók több mint 150 zsákmány- és székletmintát vizsgáltak a bálnáktól 2004 és 2017 között. Ez az év során a legátfogóbb képet adta a déli lakosok zsákmányáról.

„Amikor ennyi zsákmányfaj veszélybe kerül, akkor veszítenek ebből a sokszínűségből” – mondta Hanson. „A vezetőknek az a kérdése, hogy miként támogathatja és javíthatja ez a fajok és állományok sokszínű portfólióját.” Az elemzésből az is kiderült, hogy a bálnák szinte kizárólag a Chinook lazacot zsákmányolnak, amikor nyáron rendelkezésre állnak. Az év hátralévő részében azonban változatosabbá teszik étrendjüket, olyan fajok bevonásával, mint a korcsolya, a laposhal és a vörös menyhal, valamint az acélfej, a chum és a kohó lazac. A bálnák által télen és tavasszal elfogyasztott lazac nagy része három nagy folyórendszerből származik: a Columbia, Sacramento és a Puget Soundba belépő folyókból.