A heliotróp termesztése beltéren

A kültéri ágyásnövényként népszerű heliotrópok (Heliotropium arborescens) beltéren szobanövényként is termeszthetők – színfoltot és kellemes aromát kölcsönözve lakóterének. Az elmúlt években, amikor a növény népszerűvé vált a kertészek körében, a tenyésztők új fajtákat vezettek be különböző színű virágokkal, de továbbra is a lila heliotróp a standard.

Sajnos a heliotróp növény minden része mérgező az állatokra nézve. Bódító illatuk ellenére a heliotrópok nem különösebben tetszetős növények, ami a legtöbb háziállatot és állatot távol tartja tőlük. Mindazonáltal gondoskodnia kell arról, hogy ez a szobanövény ne legyen elérhető minden kíváncsi négylábú családtagnak. Míg jellemzően a szabadban, kerti ágyásokban és ültetőgépekben termesztik, a heliotrópokat megfelelő gondozás mellett beltéren is termeszthetjük szobanövényként. A megfelelő termesztési feltételek mellett fontos gondoskodni arról, hogy a heliotrópot vízelvezető lyukakkal ellátott virágedénybe ültessük. Mivel a heliotrópok folyamatosan nedves talajt élveznek, a megfelelő vízelvezetés fontos annak biztosítására, hogy a talaj ne legyen vizes, és a gyökerek ne rothadjanak el.

A heliotrópok napfényes növények, amelyek virágzásához több órás közvetlen napfényre van szükség. Ezt beltérben nehéz megvalósítani, kivéve, ha a növény nyugati fekvésű ablakban helyezkedik el. A heliotróp beltéri termesztésére agyagos, jól vízelvezető virágföld a legalkalmasabb. A legtöbb szokásos szobanövény talajkeverék jól működik, de elkészítheti saját agyagos keverékét egy rész tőzegmoha vagy kókuszrost, egy rész perlit és egy rész virágföld összekeverésével. Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, de ne áztassa át, és ne hagyja, hogy a talaj kiszáradjon. Télen kissé csökkentse az öntözést, miután a növény virágzása leállt. A heliotrópok meleg, száraz körülményeket élveznek, így kiválóan alkalmasak beltéri termesztésre.