A hőkezelés hatékonyabbá teheti a kemoterápiát

Az UCL kutatói által vezetett új tanulmány szerint a rákos sejtek felmelegítése, miközben kemoterápiával célozzák meg őket, nagyon hatékony módszer a megölésükre.

A Journal of Materials Chemistry B-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy egy kemoterápiás gyógyszer „apró mágneses részecskékre” történő betöltése, amelyek a rákos sejtek felmelegítésével egyidejűleg felidézhetik a gyógyszert, akár 34% -kal is hatékonyabban megsemmisíti a rákos sejteket, mint a kemoterápiás gyógyszer hozzáadott hő nélkül. A kemoterápiás gyógyszert hordozó mágneses vas-oxid nanorészecskék hőt árasztanak, ha váltakozó mágneses mezőnek vannak kitéve. Ez azt jelenti, hogy miután a nanorészecskék felhalmozódtak a daganat területén, váltakozó mágneses mező alkalmazható a testen kívülről, lehetővé téve a hő és a kemoterápia egyidejű beadását. A két kezelés hatása szinergikus volt – vagyis mindegyik kezelés fokozta a másik hatékonyságát, vagyis kombináltan erősebb volt, mint külön. A vizsgálatot sejteken végezték laboratóriumban, és további kutatásokra van szükség a betegek bevonásával végzett klinikai vizsgálatok előtt.

Nguyen T. K. Thanh professzor elmondta: „Vizsgálatunk megmutatja a kemoterápia és a mágneses nanorészecskéken keresztül juttatott hőkezelés kombinálásának óriási lehetőségeit. „Bár ez a terápiakombináció már jóváhagyott a gyorsan növekvő glioblastomák kezelésében, eredményeink szerint szélesebb körű rákellenes terápiaként szélesebb körben alkalmazható. „Ez a terápia a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére is képes, biztosítva, hogy jobban célzott legyen a rákos sejtekre, mintsem az egészséges szövetekre. Ezt a továbbiakban mindenképpen pre-klinikai vizsgálatok során kell feltárni és elemezni.”