A holdhalak csodálatos világa

A tenger világa csodálatos és egyedi, ezért nagyon sok olyan halfajta létezik, amelyeket bár ismerünk, de keveset tudunk róla. A holdhal a csontos halak főosztályának a sugarasúszójú halak osztályába, ezen belül pedig a gömbhalalakúak rendjébe és a holdhalfélék családjába tartozó faj.

A holdhalak megtalálható a Föld összes trópusi és mérsékelt övi tengerében. Sajátos megjelenése leginkább egy nagy fejhez hasonlít, amelyhez egy farkat illesztettek. Teste lapos és amikor a hát- és hasúszóit kinyújtja, pont olyan magas, mint amilyen hosszú. A kifejlett példány általában eléri az ezer kilogrammot. A holdhal legfőbb táplálékai a medúzák. Az összes ismert gerinces állat közül a holdhal nősténye rakja a legtöbb petét. Mivel egy nagy testű halról van szó, ezért kevés az ellensége, azonban a kardszárnyú delfinek, a fülesfókafélék és a cápák időnként vadásznak rájuk. Japánban, Tajvanon és a Koreai -félszigeten a holdhal ínyenc falatnak számít, azonban az Európai Unióban tilos a forgalomba hozatala. Egy nyílt tengeri élőlényről van szó, amely akár hatszáz méteres mélységekbe is képes alámerülni. Leginkább viszont a kétszáz méteres mélységet kedvelik.

Csak akkor jönnek a felszínre, amikor minden nagyon csendes. A medúzák mellett kisebb halakkal, rákokkal, kalmárokkal, lárvákkal is táplálkozik, mivel azonban a táplálékainak nincs nagy tápértéke, ezért mindenből nagy mennyiségben kell fogyasztania. Még nem sikerült megállapítani, hogy a szabad természetben mennyi a holdhalak élettartama. Egy hatalmas halfajtáról van szó, amely az emberre nézve nem veszélyes. A holdhal életmódjáról még keveset tudnak a szakértők, és jelenleg is több kutatás foglalkozik ezzel a témával. Ilyen például a holdhal populációk légifelvételes vizsgálata is.