A jó burkolás alapja

A burkolási munkálat, mindig a burkolandó felület előkészítésével kezdődik. Abban az esetben, ha a felület egyenlőtlen szükségessé válik a kiegyenlítése, ami glettelésel vagy vakolással történik. Az aljzatnál padlóponozást vagy betonozást alkalmazunk.

A következő lépés az alapos portalanítás és az alapozás, aminek következtében szennyeződésmentessé válik a ragasztandó felület. Abban az esetben, ha csempét ragasztunk csempére, akkor burkolás előtt a régi csempét tapadóiddal kell lekenni, hogy egy erős kötés jöjjön létre. Vizes helységeknél, mint például a fürdőszoba vagy WC, szigetelést kell elvégeznünk. A szigetelőanyagot, festőhengerrel felvisszük a felületre. Az oldalfalak burkolásánál, szükségünk lesz egy vízszintes vonalra, amihez igazítani fogjuk a burkolatot. Az aljzatnál ki tengelyezést  végzünk, minek következtében egy pontos derékszöget kapunk. Egy egyenesre is szükségünk lesz, amihez viszonyítanunk kell, majd.

Napjainkban a ragasztáshoz, poralapú anyagot használunk, amihez csak a megfelelő arányú vizet kell hozzáadni, és máris kezdődhet a munka. Tudnunk kell, hogy a burkolást a falakkal kell kezdenünk, így elkerüljük, az aljzat folyamatos takarítását, és nem kell féltenünk az elkészült aljzatot attól, hogy megsérül.  A ragasztót, egyenletes vastagságban, fogazott glettvassal, felhordjuk a burkolandó felületre és enyhe ütögetéssel, a helyükre igazítjuk a csempéket. A fugaszélességeket, fugakereszt használatával tudjuk egyenlően tartani. A sarkoknál és a széleknél nagyon pontosan vágjuk el a lapokat. Mindig legyen nálunk egy vízmérték, hogy folyamatosan tudjuk ellenőrizni a vízszintet. Ha a ragasztó tökéletesen megszáradt (ami 1-2 napig tart), elkezdhetjük a fugázást. Kivesszük a fugakereszteket, majd megtisztítjuk a fugákat és a lapokat a ragasztótól és egyéb szennyeződéstől. Vízzel elkeverjük a fugaanyagot és egy gumizó segítségével, bedolgozzuk a fugába. Miután megszáradt a fugaanyag, egy szivacsos glettvas segítségével lemossuk a felületeket és kialakítjuk a fuga vastagságát és mélységét. A fugának egy napra van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen megszáradjon.