A kazán télire való felkészítése

A téli időszakra nem csak mi magunknak kell felkészülni meleg ruhákkal, hanem a kazánt is fel kell készíteni a hideg idő beköszöntére. A nyár folyamán a kazán pihen, jellemzően a többség egy ujjal sem ér hozzá. Azonban ez nagy hiba, mivel a téli időszakban könnyen pórul járhatunk!

A kazán télire való felkészítéséről itt tájékozódhat bővebben! Amint beköszönt a jó idő, a többség teljesen megfeledkezik a kazánról és egészen a következő fűtési időszakig nem is hajlandó tudomást venni róla. Holott nagyon pórul lehet járni, ha a kazánról teljes mértékben megfeledkezünk. Legalább évente egy alkalommal érdemes a kazánt szakemberrel átnézetni. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy magunk próbáljuk kézbe venni a karbantartást és igyekszünk megbütykölni a kazánt. Jobb esetben semmi sem történik és a probléma továbbra is fennáll, míg rosszabb esetben akár családunk életét is veszélybe sodorhatjuk, ezért nagyon fontos, hogy ne kockáztassunk, hanem kérjük szakember segítséget. Legalább évente egy alkalommal érdemes elvégeztetni a karbantartást, még pedig a fűtés szezonon kívül.

Az éves szervizre a kazán garanciájának fenntartásához is szükség van. A szakember ellenőrzi a kazánt és szükség esetén megtisztítja az alkatrészeket és felvázolja a problémákat. Szükség esetén pedig cserét ajánl. Az is fontos, hogy a csővezetékekben ne fagyjon meg a víz, különben a kazán külső kondenzátumcsöve is megfagyhat, aminek következtében a kazán teljes mértékben leállhat. Márpedig ez a téli időszak kellős közepén nagyon komoly problémát jelent, így fontos, hogy a szakember ellenőrizze a kazánt és a csővezetékeket, szükség esetén pedig tanácsokat is ad. A csőszigetelés nagyon fontos, annak érdekében, hogy a fagyás elkerülhető legyen és a családnak ne kelljen a hidegben fagyoskodnia!