A kék bálnák új populációját fedezték fel

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte a kék bálnák új populációját az Indiai-óceán nyugati részén. A kék bálnák a legnagyobb állatok, amelyek valaha éltek bolygónkon, és a világ minden táján megtalálhatók az összes óceánban. Valamennyi kék bálna felismerhető dalokat énekel, és a kutatók szerint minden fajnak megvan a maga egyedi dala.

Az Endangered Species Research folyóirat nemrégiben megjelent cikkében a kutatók egy új kék bálna dalt írnak le, amelyet Omán Arab-tenger partjától az Indiai-óceán középső részén fekvő Chagos-szigetvilágig, valamint dél-indiai Madagaszkárig délnyugati részén hallanak. Dr. Salvatore Cerchio, az Afrikai Vízi Védelmi Alap Cetacean programjának igazgatója és a New England Akvárium vendégkutatója vezette a bálna felvételeinek elemzését az Indiai-óceán nyugati részén három helyszínről. Dr. Cerchio először 2017-ben vette fel a dalt, a Madagaszkár melletti Mozambik-csatornán az Omura bálnáira összpontosító kutatás során, és soha nem hallott kék bálna dalként ismerte el.

Cerchio emellett együtt dolgozott egy tudóscsoporttal, akusztikus felvételeket gyűjtve Omán partjainál, az Arab-tengeren. Ez egy olyan kutatási erőfeszítés része, amely a rendkívül veszélyeztetett Arab-tengeri púpos bálnára összpontosít, az Ománi Környezetvédelmi Társaság, a Five Oceans Environmental Services LLC, az ománi Környezetvédelmi Hatóság és Omán Mezőgazdasági, Halászati ​​és Vízügyi Minisztériuma közötti folyamatos együttműködés része. Az ománi akusztikai adatok elemzése közben a csapat ugyanazt a szokatlan dalt ismerte fel. Ezt a kék bálna dalt még gyakrabban vették fel Omán mellett, mint Madagaszkáron, és a kutatók számára világossá vált, hogy megtalálták a kék bálnák korábban fel nem ismert populációját az Indiai-óceán nyugati részén.