A kígyó, mint házi kedvenc

A kígyóktól sokan tartózkodnak, viszont akadnak olyanok is, akik előszeretettel nevelgetnek egy-két példányt lakásukban. Egy kígyónál, ha betartjuk a megfelelő óvatosságot és minden igényüket kielégítsük, könnyen tarthatóak, sőt egyáltalán nem veszélyesek.

Először is, ha kígyó tartásra szánjuk el magunk, mindenképp egy megbízható helyről vásároljunk, és egy olyan állatot válasszunk, ami még a fiatal korban jár, hogy a mi kezünk alatt nevelkedhessen. Ez idő alatt tudunk a legjobban megismerkedni vele, viselkedési szokásait felmérni. A kígyók nagyon csendesek, azok számára megfelelőek, akik irtóznak például a papagájok okozta zajongásoktól, a hörcsögök állandó kaparászásától, esetleg allergiásak a szőrre, illetve a tollra. A kígyótartás egyáltalán nem költséges, csak vásárlása során kell többet ráköltenünk, ezután már igazán nem kerül sokba az etetése és gondozása.

Egy kígyó megvásárlása előtt, ne csak a szabadidőnkkel, a pénzzel, illetve a szabad hellyel legyünk elfoglalva, de gondoljuk át alaposan, hogy erre mi megfelelőek vagyunk-e. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak a terráriumban lesznek, és csak megfigyelni kell őket, de a megfogásuktól sem szabad visszariadnunk. Egy kígyó helyigénye, ha még fiatalkorában vásároljuk nem nagy, de idővel elérheti a másfél méter hosszúságot is, amikor már bizony legalább egy 80literes terráriumot kell neki biztosítanunk. Egy jól gondozott példány, akár még 20évig is elélhet, számoljunk ezzel is, hisz így az örökbefogadással hosszú távra kötelezzük el magunk. Sokak számára, még a kígyó megfogása nem jelent problémát, viszont etetésüktől lehet, majd irtóznak. A kígyók egész állatokat fogyasztanak, egereket és patkányokat, hisz csak ezek, egész állapotukban tudják számára a megfelelő tápanyagokat biztosítani. Ha erre nem vagyunk kaphatóak, inkább keressünk egy másik házi kedvencet, amivel ilyen gondokkal nem kell majd szembe néznünk.