A kígyók mágneses módon fejlődnek, hogy ellenálljanak a mérgeknek

Bizonyos kígyók egyedülálló genetikai trükköt fejlesztettek ki, hogy elkerüljék a mérges kígyók megevését – derült ki a Queenslandi Egyetem kutatásából. Bryan Fry, az UQ Toxin Evolution Lab munkatársa elmondta, hogy a technika hasonló módon működött, mint ahogy a mágnes két oldala taszítja egymást.

„A kígyóméreg neurotoxinok célpontja egy erősen negatív töltésű idegreceptor” – mondta Dr. Fry. „Ez arra késztette a neurotoxinokat, hogy pozitív töltésű felületekkel fejlődjenek, és ezáltal a neurológiai célpont felé irányítsák őket, hogy bénulást okozzanak. „Néhány kígyó azonban úgy fejlődött, hogy negatív töltésű aminosavat cseréljen receptorára pozitív töltésűre, vagyis a neurotoxin taszítja. „Ez egy találmányi genetikai mutáció, és eddig teljesen hiányzott. „Megmutattuk, hogy ez a tulajdonság legalább tízszer fejlődött a különböző kígyófajoknál.” A kutatók megállapították, hogy a burmai python – egy lassan mozgó szárazföldi faj, amely sebezhető a kobrák ragadozásának – rendkívül neurotoxin-rezisztens.

„Hasonlóképpen, a dél-afrikai vakond kígyó, egy másik lassan mozgó kígyó, amely sebezhető a kobráknak, szintén rendkívül ellenálló” – mondta Dr. Fry. „De az ázsiai pitonok, amelyek csecsemőként élnek a fákban, és az ausztrál pitonok, amelyek nem a neurotoxikus kígyóevő kígyók mellett élnek, nem rendelkeznek ezzel az ellenállással. „Régóta tudjuk, hogy egyes fajok – például a mangúza – egy olyan mutációval szemben rezisztensek a kígyómérgekkel, amely fizikailag blokkolja a neurotoxinokat azáltal, hogy egy ágszerű szerkezet kilóg a receptorból, de ez az első alkalom, hogy a mágnes hasonló hatást figyeltek meg. ” „A mérgeskígyókban is kifejlődött, hogy legalább két alkalommal rezisztensek legyenek saját neurotoxinjaikkal szemben.”