A kiváló olasz konyha

Minden ország a sajátját tartja a legjobbnak és ez persze így is van rendjén. A magyar konyha is bővelkedik pompás ételekben, talán sehol a világon nem képesek a háziasszonyok ilyen csodálatos étkezéseket varázsolni némi hagyma, pár zöldség és pirospaprika segítségével, arról nem is beszélve, hogy a Túró Rudi egyedül itt kapható.

Ám az olasz konyha varázsa szinte mindenkit magával ragad, aki egyszer úgy igazán belekóstolt már. Eleinte nehéz pontosan meghatározni, hogy mi a titok, hiszen külső szemlélőként egy picit egyhangúnak, és valljuk be, talán hizlalónak is tűnik. Aztán ha elkezdünk aszerint étkezni, ahogy a tradicionális itáliai családok csinálják már évszázadok óta, akkor szép lassan azt vesszük észre, hogy a szervezetünk hálás, mi pedig mosolyogva várjuk a következő étkezés időpontját. De mi a titok?

A titok az, hogy igazándiból nincs titok. Az olasz konyha alapja tényleg a tészta, no és persze a paradicsom, ha ez a kettő van, akkor minden van. A lényeg, hogy a legtöbb fogás kevés alapanyagból készül, de azok mindig, minden esetben, szigorúan kiváló minőségűek. Az olasz konyha nem ismeri a zacskós porokat, egy könnyű tésztaétel olíva olajjal, fokhagymával, némi chilivel és persze pár szem koktélparadicsommal indul, és már meg is van az alapszósz. Az ízfokozókhoz, mesterséges adalékokhoz szokott nyelv pedig örömmel üdvözli a természetes ízek harmóniáját, hisz a rengeteg E-szám helyett egy csokor bazsalikom úgy hat, mint amikor egy kisgyerek először kóstol szilárd ételt. Ez a gyakorlat pedig nem csak a tésztás egytálételek esetében van meg, hanem gyakorlatilag minden olasz ennivalóra igaz. A pizza is egészen más, mint mondjuk amit nálunk, vagy az USA-ban megszoktak az emberek. Kevés feltét, kitűnő paradicsomszósz (passata, semmiképp sem ketchup), első osztályú parmezán, no és persze mozzarella. Ennyi kell egy kiváló pizzához. Én bátran ajánlom, hogy mindenki próbálja ki a tradicionális olasz konyhát, mert egy picit visszatérés ez a gyökerekhez, amikor még nagyszüleink kevés, de jó minőségű alapanyagokból készítettek ételeket és bizony finomabbak voltak, mint a mai műkaják.