A kopasz igazság: a megváltozott sejtosztódás a haj elvékonyodását okozza

A haj a hajhagymákban található őssejtekből nő. Az öregedés során a hajhagymák hajnövekedési képessége egymás után elvész, ami a haj elvékonyodásához és végső soron a hajhulláshoz vezet. Egy tanulmányban új mechanizmust azonosítottak, amely révén a hajhagymák elveszítik regenerációs képességeiket.

A hajhagymák olyan mini-szervek, amelyekből folyamatosan új haj nő. Az új hajnövekedés alapja a szőrtüsző őssejtek (HFSC) megfelelő működése. A HFSC-ek ciklikus szimmetrikus és aszimmetrikus sejtosztódáson mennek keresztül (SCD-k és ACD-k). Az SCD-k két azonos sejtet generálnak, amelyeknek ugyanaz a sorsuk, míg az ACD-k differenciáló sejtet és önmegújuló őssejtet generálnak. A kombináció biztosítja, hogy az őssejtpopuláció továbbra is fennálljon, de még nem teljesen tisztázott, hogy ezek hogyan járulnak hozzá az öregedés következtében bekövetkező HFSC-funkció elvesztéséhez. „A szövetek megfelelő működéséhez a szimmetrikus és aszimmetrikus sejtosztódásoknak egyensúlyban kell lenniük” – mondja Emi Nishimura a tanulmány szerzője. „Ha az őssejtek előnyösen átmennek valamelyikükön, vagy ami még rosszabb, eltérnek bármelyik típusú sejtosztódás tipikus folyamatától, a szerv szenved. Ebben a tanulmányban azt szerettük volna megérteni, hogy az őssejt-osztódás miként növekszik a hajban az öregedés során.”

Céljuk elérése érdekében a kutatók őssejt-osztódást vizsgáltak fiatal és idős egerekben a HFSC-kben, két különböző típusú vizsgálattal: a sejtek sorsának nyomon követésével és a sejtosztódás tengelyének elemzésével. Az előbbiben a HFSC-ket fluoreszcens fehérjével jelölték, így idővel követhetők voltak, míg az utóbbiban a HFSC-osztódás szögét mérték. Meglepő módon a kutatók képesek voltak megmutatni, hogy míg a fiatal egerekben a HFSC-k tipikus szimmetrikus és aszimmetrikus sejtosztódásokon mentek keresztül a szőrtüszők regenerálásához, az öregedés során egy atipikus, öregedő típusú aszimmetrikus sejtosztódást fogadtak el.