A körömbenövés és annak kezelése

Körömbenövéssel sokan küzdenek, mely a nagylábujjnál szokott előfordulni. Ezt a kellemetlenséget sokszor a szűk cipők okozzák, amik összepréselik a lábujjakat, illetve hatással lehet rá a helytelen körömvágás, de öregkorban akár még a végtagok rossz vérellátása is.

A benőtt köröm kezelése függ, hogy mekkora problémával állunk szemben. Ha még kezdetleges a baj, vagyis a bőr csak a köröm két oldalán vörösebb, és érintése fáj, ilyenkor még mi magunk, otthon is tudjuk kezelni. Először is hasznos, ha vízben áztatjuk, főleg körömvágásnál. Az áztatás után, szappannal és meleg vízzel mossunk lábat, majd töröljük szárazra és egy vattát helyezzünk a körömszél, illetve a bőr közé. Igyekezzünk mindig tisztán tartani lábunkat, minél többet szellőztetni, főleg nyáron a nagy melegekben, amikor hajlamosabb az izzadásra. Télen bár nem tudjuk szellőztetni, de ilyenkor is tehetünk a gyógyulás érdekében valamit. Kerüljük a szoros és hegyes orrú cipőket, amik benyomnák a körmöt a lábujjakba. Amennyiben már szinte elviselhetetlen a fájdalom, erős gyulladás lép fel és már nem tudunk mit kezdeni a körömbenövéses problémánkkal, keressünk fel egy orvost, mert valószínűleg csak ő tud majd rajtunk segíteni.

Persze a bajt legjobb megelőzni. Erre is vannak praktikák, főleg azok számára, akik gyakran állnak ilyen problémával szemben. Körömvágás előtt, előnyös beáztatni lábunkat, nem szabad túl ívesre, inkább egyenes vonalban vágnunk, kis sarkakat hagyva. A reszelés is előnyös lehet, hisz ezzel elkerülhetjük a szúrós érzést. Ez mellett figyeljünk a cipővásárlásra, hisz ez is szerepet játszik a körmünk növekedésében. Mindenképp kerüljük a szoros cipőket, ha körömbenövéssel szoktunk küzdeni, még akkor is, ha épp a hegyes orrú a divat. A sportcipők esetében használjuk a fűzőket, ezzel megakadályozzuk a lábcsúszkálást, ami szintén fájdalmat okozhat körömbenövés esetén, esetleg elősegítheti a probléma kialakulását.