A kozmikus sugarak hamarosan eltorlaszolhatják a kvantumszámítást

A kvantumszámítás praktikussága a kvantumbit vagy a kvóta integritásától függ. A kvótok, a kvantumszámítógépek logikai elemei, a kvittek összefüggő, kétszintű rendszerek, amelyek a kvantuminformációt képviselik.

Minden kvóta furcsa képességgel rendelkezik, hogy kvantum szuperpozícióban legyenek, mindkét állapot aspektusait egyszerre hordozzák, lehetővé téve a párhuzamos számítás kvantum változatát. A kvantum számítógépek, ha méretezhetők úgy, hogy egy processzoron sok kvit befogadásra kerüljön, szédítően gyorsabbak és sokkal összetettebb problémákat képesek kezelni, mint a mai hagyományos számítógépek. De minden attól függ, hogy egy kvit integritása mennyire képes működni, mire a szuperpozíció és a kvantum információ elvész. A szupravezető kvitek – a mai vezető qubit modalitás – exponenciális javulást értek el ebben a kulcsfontosságú mérőszámban: az 1999-as kevesebb mint egy nanomásodpercről a jelenleg legjobban teljesítő eszközök körülbelül 200 mikro szekundumra képesek.

A Nature-ben megjelent cikkében a csapat arról számol be, hogy az alacsony szintű, egyébként ártalmatlan háttérsugárzás, amelyet nyomelemek bocsátanak ki a betonfalakban és a bejövő kozmikus sugarak, elegendőek ahhoz, hogy dekoberenciát okozzon a qubitokban. Megállapították, hogy ez a hatás, ha nem hagyják nyugodni, csak néhány ezredmásodpercre korlátozza a qubit teljesítményét. Tekintettel arra, hogy milyen sebességgel javítják a tudósok a kviteket, néhány év alatt eltalálhatják ezt a sugárzás okozta falat. Ennek a gátnak a leküzdésére a tudósoknak meg kell találniuk a módot, hogy megvédjék a kviteket – és minden gyakorlati kvantumszámítógépet – az alacsony szintű sugárzástól, talán a számítógépek föld alatti felépítésével vagy olyan sugártervek tervezésével, amelyek toleránsak a sugárzás hatásaival szemben.