A kutatók az akut myeloid leukémia új szereplőjét azonosítják

A Sanford Burnham Prebys tudósai által vezetett új tanulmány kimutatta, hogy az RNF5 fehérje szokatlan szerepet játszik az akut myeloid leukémiában (AML). Elvárható szerepétől eltérően, az aberráns fehérjéket megsemmisítésre jelölve, az RNF5 egy második RBBP4 nevű sejtproteinnel kötődik, hogy szabályozza az AML -ben érintett gének expresszióját. Ezek az eredmények, amelyeket a Nature Communications publikált, fontos hatással vannak az AML betegek kimenetelének javítására.

„Az AML sejtek nagymértékben függenek az RNF5 fehérjétől”-mondja Ze’ev Ronai a Sanford Burnham Prebys NCI által kijelölt Rákközpont igazgatója és a tanulmány vezető szerzője. „Ha gátoljuk, az AML -sejtek nem maradnak életben. RNF5 -szinteket is használhatunk a betegek rétegzésére speciális kezelésekhez. Például, ha az AML-betegek alacsony RNF5- vagy RBBP4-szinttel rendelkeznek, jobban reagálnak a célzott HDA –gátlókra.” A Ronai labor körülbelül tíz éve tanulmányozza az RNF5-öt, főként emlő- és bőrdaganatokban, és kíváncsi lett az AML-ben betöltött szerepére, mert a magas RNF5-szinttel rendelkező AML-betegek gyakran rossz eredményekkel rendelkeznek. Ebben a tanulmányban a Ronai labor szorosan együttműködött az izraeli Rambam Health Care Campus klinikusaival és más vezető tudósokkal a megállapítások létrehozása érdekében.

Általában ubiquitin ligázként az RNF5 segít más fehérjék megjelölésében a megsemmisítéshez. Ez a kutatás azonban azt találta, hogy az RNF5 más készségeket vesz fel az AML sejtekben, együttműködve az RBBP4 epigenetikus szabályzóval. Ahelyett, hogy rontaná, az RNF5 úgy módosítja az RBBP4-et, hogy befolyásolja annak toborzását az AML-növekedéssel kapcsolatos gének expressziójának szabályozására. A jövőben további vizsgálatokat készülnek végezni ezzel kapcsolatban.