A kutatók számszerűsítik a Sierra Nevada réti talajok szénváltozását

A Sierra Nevada-hegységben található rétek a vízgyűjtők kritikus elemei. Amellett, hogy a rétek több mint 25 millió embernek látják el a vízellátását Kaliforniában és Nevadában, a rétek nagy mennyiségű szenet tartalmaznak a föld alatt. Míg egy ideje ismert, hogy a réteken nagy a talajszén-tartalom, továbbra sem tisztázott, hogy a réti talajok szén-dioxidot nyernek-e vagy veszítenek.

A Nevadai Egyetem Mezőgazdasági, Biotechnológiai és Természeti Erőforrások Főiskolájának kutatói által vezetett új tanulmány először bizonyította, hogy az egész régió rétjei mind magas arányban nyernek és veszítenek szén-dioxidot. A szén megkötése és tárolása a talajban természetes módszer a légkör szén-dioxid-szintjének csökkentésére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Az emberi tevékenység azonban megzavarhatja a természetes folyamatokat, és a talaj szén-dioxid-vesztéséhez vezethet. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rétgazdálkodás vagy hozzájárulhat az éghajlatváltozáshoz, vagy enyhítheti a légköri szén-dioxid növekedésének káros hatásait. A kutatást a Merced Kaliforniai Egyetemmel, valamint számos szakemberrel és természetvédelmi szervezettel folytatták le, több mint egy tucat réten a Sierra Nevada-hegységben. A tanulmány célja, hogy a szakembereket olyan információkkal lássa el, amelyek segítenek a jó vezetői döntések meghozatalában.

“A rétek buja, változatos növényzetükről ismertek, amelyeket a nyárig nedves talajok támogatnak” – magyarázta a nevadai egyetem. “Az emberi tevékenység hosszú múltja azonban Sierra Nevadában az egész réten szárazabb talajt eredményezett. Az Ecosystems tudományos folyóiratban a héten megjelent kutatás során Reed és társai, köztük Benjamin Sullivan és Paul Verburg docensek, valamint Sherman Swanson emeritus professzor feltárták, hogy a vizes növénytársulásokkal rendelkező és sűrű gyökérszőnyegű rétek nagy nettó szénelnyelők voltak a megfigyelt évben, vagyis eltávolították a szenet a légkörből.