A kutyáknak is fontos a testmozgás. Milyen gyakorlatok léteznek?

Természetesen nemcsak a nagytestű, de a kistestű állatkáknak is fontos a testmozgás. Napi szinten kell ezt művelniük és nemcsak a lakásban, hanem a szabad levegőn is. Sajnos rengeteg ember van, aki nem veszi ezt figyelembe és teljesen elhanyagolja kutyusát, és aztán csodálkozik, hogy az miért engedetlen és agresszív.

A kutyák esetében kifejezetten fontos, hogy minimum napi egyszer levezessék a felgyülemlett energiájukat. Ez nem abból áll, hogy pórázon vonszoljuk őket magunk után, és utána megnyugszunk, hogy kivittük őket, sétálni, hanem abból, hogy elengedjük őket, hogy szabadon rohangáljanak és szaglásszanak kedvükre. Ez az alap, amit meg kell tennünk, hogy kutyánk egészséges fizikumú legyen. Ez azonban még nem garancia. Léteznek olyan gyakorlatok, amelyekkel segíthetünk nekik, hogy jó kondiban maradjanak. Ez nagyjából úgy működik, mint az embereknél. A különböző gyakorlatok a test különböző izmait edzik. Ezért fontos, hogy az egész változatos legyen. Ez azért is fontos, hogy ne unja majd meg, hogy mindig ugyanazt csinálja.

Az első a sétáltatás. A sok sétától jó kondiban marad, erősödnek az izmai és fejlődik a mozgáskoordinációja is. A második természetesen a futás. Ez már egy igénybevevőbb feladat, viszont nincs olyan kutya, aki ne tudná, és ne szeretné teljesíteni. Ha mi is sportos beállítottságúak vagyunk, akkor művelhetjük ezt együtt is kedvencünkkel. Ennek hátránya csak az lehet, hogy az utcán kénytelenek vagyunk őt megkötni, a legtöbb sportpályára pedig nem engednek be állatokkal. Viszont, ha nagyon utána nézünk, léteznek állatbarát pályák is. A harmadik az úszás lesz. Akárcsak az emberek esetében, az állatoknál is elsősorban a gerincre lesz ez jótékony hatással. Sajnos van olyan kutya, aki nem szereti a vizet. Ilyenkor jobb, ha nem erőltetjük, hanem valamilyen másfajta tevékenységet választunk ki neki.