A legfinomabb és leghíresebb olasz pékáruk

Olaszország gazdag és erős hagyományokkal rendelkezik a pékáruk terén. Minden régió és minden egyes falu hagyományos receptjeivel hozzájárult az olasz gasztronómiai örökséghez. A pékipar elsősorban ezekre az ősi formulákra épül, amelyek garanciával ellátott termékeket biztosítanak napjainkban a fogyasztóknak, a keksztől, kétszersülttől és merendintől a szezonális kelesztésű hagyományos süteményekig, mint a Panettone, Pandoro és Colomba.

Tápértéküknek köszönhetően az olasz pékáruk tökéletesek reggelire, délutáni uzsonnára vagy sportolás közben is. Az olasz pékség hagyománya az ókori rómaiak idejére nyúlik vissza, ahol különleges alkalmakkor a lisztből, mézből, tojásból és friss sajtokból készült süteményeket ajánlották fel az isteneknek. Az évszázadok során az olasz kézművesek tökéletesítették sütési technikájukat hagyományos receptek és tiszta, természetes alapanyagok alapján. Olaszország a kekszek szülőhelye volt. Ma már mindenhol keresettek a kiváló minőségű olasz sütemények és minden más cukrászati ​​termék, amelyet a világ minden tájára exportálnak. Kutatások szerint az olaszországi kenyér- és pékáruból származó bevétel meghaladta a 19 milliárd dollárt.

A kenyérpiacon azt állítják, hogy a 2020-ban elért becsült bevétel világszerte 437 milliárd dollár. A piac várhatóan 2,26 százalékos éves ütemben fog növekedni a következő 4 évben. Olaszországban a becslések szerint a kenyérpiac mérete meghaladta a 10 milliárd dollárt, ami 1,59 százalékkal fog növekedni, ami elmarad a világátlagtól. Állítások szerint az olasz tésztapiac 4 milliárd 783 millió dollár bevételt termel. Az olasz sütőipar 19 milliárd dolláros volumenével a hatodik legnagyobb pékáru-ipar a világon. Az olaszok, akik több mint 350 féle kenyeret fejlesztettek ki évszázadok során, olyan kenyér-, tészta- és kekszkultúrákat hoztak létre, amelyek hatással vannak a világ konyháira, felhasználva földrajzuk gazdagságát.