A leggyakoribb okok, amik a munkahely elvesztéséhez vezetnek

Ha valaha elbocsátották, akkor tudja, hogy ez traumatikus élmény lehet, különösen, ha nem adtak meg konkrét okot. Soha senkit nem rúgnak ki ok nélkül; mindig van oka az alkalmazott elengedésére.

Számos oka van annak, hogy az embereket elengedik (átszervezés, alulteljesítés, a részegség a munkahelyen, a munkatársak zaklatása, a főnökről való panaszkodás a közösségi médiában, a cég politikájának megsértése stb.), de három néhány gyakori tapasztalat és a legtöbb szinte teljesen elkerülhető. Ha folyamatosan rossz döntéseket hozott, vagy nem érte el teljesítménycéljait, akkor ez az egyik oka annak, hogy kirúgták. Tekintse át az elmúlt év teljesítményét. Ha következetesen eltalálta a célokat, vagy akár jobban teljesített a kollégáinál, akkor itt nem biztos, hogy a teljesítmény a lényeg. Ha azonban rájön, hogy teljesítménye nem volt kielégítő, próbálja meg elemezni, hogy tehetett-e valamit a javítás érdekében. Miután megértette ezeket a dolgokat, remélhetőleg nem fogja megismételni ugyanazt a hibát a következő munkájában.

A vállalati kultúra nagyon fontos a legtöbb szervezet számára, és ha nem illik bele ebbe a kultúrába, akkor nehéz lehet ott dolgozni. Például, ha minden nap negatív hozzáállással kezdett dolgozni, akkor a főnöke és/vagy munkatársai valószínűleg észrevették, és ez szerepet játszhatott abban, hogy elengedték önt. Továbbá, ha túl sok nap hiányzott a munkából, vagy későn érkezett dolgozni, akkor ez valószínűleg szerepet játszott benne. Csak rosszul állt önhöz a cég, vagy van-e más probléma, amellyel foglalkoznia kell, hogy ez ne fordulhasson elő újra? Fontos, hogy olyan cégnél találjon munkát, amelynek kultúrája és értékei vannak, amelyekhez kapcsolódhat. Ehhez végezzen stratégiai álláskeresést és hozzon létre egy interjúcsoport listát. Ez biztosítja, hogy csak olyan cégekhez pályázzon, amelyek megfelelő kulturális alkalmassággal rendelkeznek, mind Önnek, mind a munkáltatónak.