A legnagyobb improvizált filmjelenetek

Mivel a színészek is emberek, velük is gyakran előfordul, hogy elfelejtik a soraikat, vagy hogy éppen hol és mit kéne tenniük, ezért a pillanat hevében inkább improvizálnak. Ezeket a jeleneteket általában újraforgatják, hiszen nincsenek benne a forgatókönyvben.

Az is előfordult már a filmtörténelem során, hogy a rendező úgy döntött, az improvizált jelenet mégis beleillik a filmbe, és jobban sikerült, mint az eredeti jelenet. Nézzünk tehát négy jól ismert jelenetet, ami nem a forgatókönyv szerint zajlott. Az első jelenet, ami világszerte híres, és improvizált az a Micsoda nő című film egyik jelenete, méghozzá az, amikor Richard Geere egy nyakéket mutat meg Julia Roberts-nek, aki odanyúl a nyakékért, viszont mielőtt elérhetné azt a színész rácsapja a nyakék dobozának tetejét, Julia pedig egy nagyon jóízűt nevet. A jelenet teljesen spontán volt és természetes, Richard Geere ötlete volt. A Római vakáció című filmben is van egy improvizált jelenet, méghozzá az, amikor Gregory Peck úgy tesz, mintha az Igazmondó szobra éppen leharapná a kezét, Audrey Hepburn reakciója pedig zseniális, és teljesen spontán.

A világ talán egyik leghíresebb filmjében, a Keresztapában is van egy forgatókönyvben nem szereplő jelenet, méghozzá az, amikor a főszereplő, Vito Corleone kezében egy macskát tart. A macska nem volt a film része egy kóbor cica volt, aki úgy gondolta megnézni, hogy zajlik egy forgatás. Végül pedig meg kell említeni a Good Will Hunting című filmet is, aminek egyik jelenetében Robin Williams arról kezd mesélni Matt Damonnek, hogy az elvált felesége hányszor ejtett el előtte galambokat a bélproblémái miatt. A jelenet hirtelen ötlet volt, még az operatőr kezében is beremegett a kamera a visszafojtott nevetéstől, és természetesen Matt Damon és Robin Williams is végignevették a beszélgetést.