A legtöbb kalória korai bevitele nem befolyásolja a fogyást

Az Amerikai Szívszövetség 2020. évi ülésein bemutatott előzetes kutatás szerint az étkezés korai órákra korlátozása nem befolyásolta a túlsúlyos, prediabéteszes vagy cukorbeteg felnőttek súlyát.

„Hosszú ideig azon gondolkodtunk, hogy ha az ember nap közben eszik, befolyásolja-e a test energiafelhasználását és -tárolását” – mondta a tanulmány szerzője, Nisa M. Maruthur, az orvostudomány, az epidemiológia és az ápolás docense a Johns Hopkins Egyetemen Baltimore-ban. „A legtöbb korábbi tanulmány nem ellenőrizte a kalóriák számát, ezért nem volt világos, hogy a korábban evő emberek kevesebb kalóriát vittek-e be. Ebben a tanulmányban egyetlen dolgot megváltoztattunk, az evés napszakát.” Maruthur és munkatársai egy 12 hetes vizsgálat során 41 túlsúlyos felnőttet követtek. A legtöbb résztvevő (90%) prediabétesszel vagy cukorbetegséggel rendelkező fekete nő volt, átlagéletkoruk 59 év.

A felnőttek közül huszonegy követte az időkorlátos étkezési szokásokat, az étkezést a nap meghatározott óráira korlátozta, és kalóriáik 80% -át 13 óra előtt fogyasztották el. A fennmaradó 20 résztvevő a szokásos időpontban evett egy 12 órás időszakban, a napi kalória felét 17 óra után fogyasztotta el 12 héten át. Valamennyi résztvevő ugyanazt az előre elkészített, egészséges ételt fogyasztotta, amelyet a vizsgálathoz biztosítottak. A súlyt és a vérnyomást a vizsgálat elején mérték, majd a 4., 8. és 12. héten. Az elemzés megállapította, hogy mindkét csoportban fogyott az ember, és csökkent a vérnyomása, függetlenül attól, mikor ettek. „Úgy gondoltuk, hogy az időkorlátos csoport többet fog fogyni” – mondta Maruthur. „Mégsem ez történt. Nem tapasztaltunk különbséget a fogyásban azoknál, akik a kalóriájuk nagy részét korábban fogyasztották, szemben a nap későbbi részével. Nem láttunk semmilyen hatást a vérnyomásra sem.”