A legtöbb nő nem megfelelő kezelést kap a húgyúti fertőzések miatt

A nem szövődményes húgyúti fertőzésekben szenvedő nők csaknem fele rossz antibiotikumot kapott, és csaknem háromnegyede a szükségesnél hosszabb ideig kapott recepteket. A nem megfelelően hosszú kezelési időtartamok gyakoribbak a vidéki területeken – derült ki a magánbiztosítási kárigények adatainak tanulmányából, amelyet a Infection Control publikált.

„A nem komplikált húgyúti fertőzések nem megfelelő antibiotikum-receptjei elterjedtek, és súlyos társadalomszintű következményekkel járnak” – mondta Anne Mobley Butler, a tanulmány vezető szerzője, a Washington Egyetem Orvostudományi Karának orvostudományi és sebészeti adjunktusa. „Vizsgálati eredményeink hangsúlyozzák az antimikrobiális felügyeleti beavatkozások szükségességét a járóbeteg antibiotikumok felírásának javítása érdekében, különösen vidéki környezetben.” A kutatók 670.400, 18 és 44 év közötti nő biztosítási kárigényeit vizsgálták, akik 2011 áprilisa és 2015 júniusa között kapták meg a szövődmény nélküli húgyúti fertőzés járóbeteg-diagnózisát. Meghatározták a kitöltött antibiotikum-recepteket, értékelték a klinikai irányelvek betartását, és összehasonlították a vidéki és városi antibiotikum-használati szokásokat.

Az állítások adatbázisából származó földrajzi adatok elemzése szerint a vidéki betegek nagyobb valószínűséggel kaptak receptet nem megfelelően hosszú időtartamú terápiára, mint a városi betegek. Míg mind a nem megfelelő antibiotikum-választás, mind az előírások nem megfelelő időtartama kissé csökkent a vizsgálati időszak alatt, a nem megfelelő receptek továbbra is gyakoriak voltak.  „A felhalmozódó bizonyítékok azt sugallják, hogy a betegek jobb eredményeket érnek el, ha a felírást széles hatású helyett keskeny spektrumú antibiotikumokra, és hosszabbról rövidebb időtartamra változtatjuk” – mondta Butler.